Fiscalitate

Incarcat la data: 21 Ianuarie 2012

Autor: alexsandel

Pret: Gratuit

Numar pagini: 83

Tip fisier: zip

Marime fisier: 264615 kb

Caracteristica generala a societatii contemporane o reprezinta cresterea taliei statului, a carei prezenta este consemnata in absolut toate domeniile de activitate social-economica. Potrivit unui concept actualizat, implicarea statului in societate are menirea de a sustine procesul de macrostabilizare, o formula sintetica pentru atingerea obiectivelor generale ale politicilor guvernamentale.Din perspectiva financiara, actiunile statului necesita – si, la randul lor, se concretizeaza in – fluxuri financiare de mare volum, in sensuri complementare si cu care se justifica si se sustin toate formele sale de interventie ca autoritate publica.Fiscalitatea este modalitatea traditionala de formare a acestor fluxuri si respectiv, de utilizare a banului public de catre stat in beneficiul cetatenilor.Considerabilele resurse financiare de care statul are nevoie se procura de catre acesta de la toti cetatenii aflati sub jurisdictia sa, pe calea achizitiei de bunuri, de servicii, a prelevarilor obligatorii precum si a imprumuturilor de la proprii cetateni sau de la organisme financiare internationale.

 


Inca din epoca Imperiului Roman practicile specifice fiscalitatii se realizau prin operatiunile unor inalti demnitari de pe intinsul imperiului, si anume – prin intermediul asa-numitilor fisci procurator sau fiscus caesari, functionari imperiali care formau structuri abilitate sa colecteze darile de la platitori. Darile constau in bunuri de valori diferite sau in prestari cu titlul de servicii obligatorii in beneficiul curtii imperiale.

 


Pe masura extinderii monedelor si a altor insemne banesti, aceste obligatii dobandeau o pondere tot mai mult monetara. E lesne de inteles ca fiscalitatea a urmat aceeasi traiectorie de evolutie ca insasi evolutia societatii umane. Natura relatiilor stabilite intre cetatenii platitori si structurile oficiale purtatoare de autoritate publica confera fiscalitatii un specific aparte, care cumuleaza deopotriva sustinere si proteste, astfel concretizandu-se impactul pe care il inregistreaza pe toate palierele activitatii umane. in plus, este un domeniu cu o mare vizibilitate, care creste sinergic cu fiecare analiza si prognoza intreprinsa de la cel mai mic nivel, si pana la managementul guvernamental.Fiscul si fiscalitatea cumuleaza numeroase acceptiuni si variante de formulari al caror numitor comun consta in urmatoarea formulare: sistem de acte normative si institutii prin care autoritatea publica stabileste si incaseaza contributiile banesti de la toti platitorii persoane fizice si/sau juridice.Asadar, prin mijlocirea banului public, fiscalitatea exprima legatura dintre autoritatea publica si colectivitatea asupra careia aceasta isi exercita coordonarea.


Se poate conchide ca, in realitate, fiscalitatea si autoritatea publica s-au constituit simultan, deoarece orice persoana fizica sau juridica ce detine un bun sau realizeaza un venit din categoria celor impozabile sub jurisdictia unui stat, datoreaza impozite si taxe acelui stat.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fiscalitate". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FINANCIARFISCALITATEstat
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...