Mecanismul de formare a preturilor

Incarcat la data: 15 Noiembrie 2010

Autor: Andreea Silviana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 121 kb

Intr-o acceptiune cuprinzatoare, mecanismul economic cuprinde ansamblul elementelor de reglare si autoreglare a vietii economice. in functie de preponderenta elementelor ce-l alcatuiesc si de natura lor, mecanismul economic poate fi: administrativ, in care organizarea economica se realizeaza prin actiuni ale factorului constient de conducere, instrumentul de baza fiind planul imperativ, caracteristic pentru economiile centralizate; daca preponderente sunt elementele de autoreglare provenite din functionarea pietei, atunci mecanismul economic este spontan, de piata, fortele acestuia asigurand proportiile si echilibrul economic independent.


Mecanismul economic viabil este acesta din urma. El nu exclude insa, prezenta elementelor de reglare care opereaza nu imperativ, decizional, ci intr-o formula libera, indicativa, de organizare si conducere a vietii economice. in cadrul acestui mecanism, preturile constituie o componenta cu rol si functii caracteristice.


Formarea preturilor in economia concurentiala este guvernata de urmatoarele legitati:


Prima legitate arata influenta cererii si ofertei asupra pretului: pretul este efectul modificarii raportului dintre cererea si oferta unui bun. Pornind de la preturile date, daca cererea creste, iar oferta ramane neschimbata, atunci preturile cresc. Daca creste oferta, cererea ramanand neschimbata, preturile vor scade. in concluzie, evolutia cererii intr-un sens sau altul determina la nivelul preturilor, o evolutie de acelasi sens, pe cand evolutia ofertei conduce la o miscare de sens invers in nivelul preturilor: creste oferta, scade pretul; scade oferta, creste pretul.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Mecanismul de formare a preturilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PRETURIMECANISMULcurs finante
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan