Fibra optica

Incarcat la data: 26 Aprilie 2012

Autor: Batala Aurelian

Pret: Gratuit

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 556 kb

Fibrele optice sunt fire lungi, subtiri, din sticla foarte pura , cam de diametrul unui fir de par uman. Ele sunt aranjate in manunchiuri numite cabluri optice si sunt folosite pentru a transmite semnale luminoase pe distante lungi.

O singura fibra optica are urmatoarele parti :
(miez: centru de sticla , subtire , al fibrei , pe unde lumina se propaga
(invelis: material optic exterior care inconjoara miezul , care reflecta lumina inapoi in miez
(imbracaminte de protectie: imbracaminte de plastic care protejeaza fibra de avarii si umezeala
    
Sute sau mii de astfel de fibre optice sunt aranjate in manunchiuri in cabluri optice. Manunchiurile sunt protejate de invelisul exterior al cablului, numit suprainvelis.
    
Fibrele optice se impart in doua tipuri: fibre monomod si fibre multimod . Fibrele monomod au miezuri mici ( in jur de 3,5∙10-4 inch sau 9 (m in diametru ) si transmit lumina laser infrarosie  ((=1300…1550 nm). Fibrele multimod au miezuri mai mari ( in jur de 2,5∙10-3 inch sau 62,5 (m in diametru ) si transmit lumina infrarosie ((=850…1300 nm) de la LED-uri (Light Emitting Diode ). Unele fibre optice pot fi facute din plastic . Aceste fibre au un miez mare ( 0,04 inch sau 1 mm diametru) si transmit lumina rosie vizibila ((=650 nm) de la LED-uri.
    
Lumina intr-un cablu de fibra optica se propaga prin miez (hallway) izbindu-se constant de invelis (mirror-lined walls) , principiu numit reflexie interna totala. Deoarece invelisul nu absoarbe deloc lumina din miez, unda luminoasa se poate propaga pe distante foarte mari. Oricum, o parte din semnalul luminos se degradeaza in interiorul fibrei, in special datorita impuritatilor din sticla. Masura in care semnalul se degradeaza depinde de puritatea sticlei si de lungimea de unda a luminii transmise ( de exemplu : 850 nm = 60…75 % / km ; 1300 nm = 50…60 % / km ; 1550 nm < 50 % / km ) . Unele fibre optice de inalta calitate prezinta o mult mai mica degradare a semnalului: mai mica de 10 % / km la 1550 nm .

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fibra optica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FIZICACursurifibra opticanotite de curs
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan