ATM si CA

Incarcat la data: 27 Octombrie 2013

Autor: Vlad Ștefan

Pret: Gratuit

Numar pagini: 30

Tip fisier: zip

Marime fisier: 236 kb

Prin caracteristicile sale fizico-chimice si dinamice, prin valorile reale si medii, prin regimul si distributia spatiala a principalelor elemente climatice si a succesiunii starilor de vreme (deci prin climat), aerul atmosferic actioneaza in mod determinant asupra apei.

Aceasta actiune se poate constata:
- in tipologia si intensitatea alimentarii, sau in
- variabilitatea spatiala a scurgerii prin marimea volumelor de apa stagnanta sau vehiculate prin sectiunile active ale raurilor si paraielor.
- in raporturile dintre precipitatii si regimul debitelor si al nivelurilor,
- in cele dintre regimul termic al aerului si oscilatiile nivelului freatic, dintre dinamica atmosferei si geneza valurilor ori
- in amploarea, directia si constanta traseelor unor curentii oceanici s.a.m.d.

Deosebit de vizibile sunt manifestarile acestor raporturi in cazul conditiilor climatice extreme.

In sensul acesta, unele cursuri torentiale circummediteraneene, sub ploi extrem de intense si cu volume foarte mari, ating in numai cateva ore debite catastrofale. Se realizeaza conjuncturi si efecte similare nu doar in bazine nord-africane (Algeria, Egipt s.a.), ci si in bazinele hidrografice mediteraneene europene.

Spre exemplu, alimentat cu 200 mm precipitatii in mai putin de 24 de ore (in toamna anului 1992), cursul superior cu debit relativ modest de obicei al raului Ouveze (afluent de pe dreapta al Ronului), s-a transformat intr-un imens torent de apa si noroi care a traversat, devastand/sinistrand, oraselul Vaison - la - Romaine.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "ATM si CA". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs geografieatm si ca