Carstologie

Incarcat la data: 28 Noiembrie 2012

Autor: lucrarilicenta

Pret: Gratuit

Numar pagini: 26

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2580 kb

Totalitatea proceselor legate de circulatia apei in roci solubile (calcar, dolomit, gips, sare, anhidrit, sulf, sulfuri etc.) si formele de relief la care dau nastere (de suprafata si subterane), definesc notiunea de carst.

Spre de deosebire de alte peisaje (glaciar, marin, eolian, fluviatil etc.) mai mult sau mai putin expresive in morfologia actuala a reliefului, cel carstic se impune prin masivitatea, declivitatea si energia reliefului.

Aparitia la zi (aflorarea) frecventa a rocii calcaroase, prezenta cursurilor de apa la suprafata (subaeriene - „epigee”), precum si a celor subterane (hipogee); intreaga gama a formatiunilor de suprafata si subterane, „specificitatea solului, vegetatiei si uneori a faunei - fac ca peisajul carstic sa se constituie intr-o individualitate geografica.

Frecvent si de altfel bine pus in evidenta si studiat ca atare, notiunea de carst isi are etimologia in „tinutul karst” (SV - Sloveniei de azi), unde termenii de „carst”, Kras-krs, in limba slovena (slava, iugoslava) inseamna „piatra”, „stânca” - de calcare pe care s-au dezvoltat formele de relief specifice.

Astfel, majoritatea formelor de relief cunoscute in literatura de specialitate ca: ponor, dolina, uvala, polie - isi au originea in etimologia termenilor din zonele respective.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Carstologie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: cursuri geografiecurs carstologiecarstologie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan