Cursuri Petrologie sedimentara anul II

Incarcat la data: 23 Martie 2013

Autor: Ţonţonel Şi Atât

Pret: Gratuit

Numar pagini: 159

Tip fisier: zip

Marime fisier: 3567 kb

Cele mai raspandite formatiuni de la suprafata scoartei terestre, rocile sedimentare -  constituie astazi obiect de larga investigatie geologica. Interesul pentru cercetarea acestor roci este in primul rand de natura economica.

Prospectiunile zacamintelor de combustibili minerali (petrol, gaze, carbuni), sare, substante nemetalifere (fosfati, sulfati, calcare, argile) dar si metalifere (fier, mangan, aluminiu) vizeaza in primul rand aceste roci sedimentare.

Pe suprafata scoartei terestre, astazi, se estimeaza ca rocile sedimentare acopera aproximativ 75 - 80 % din suprafata uscatului, dar ca volum ele reprezinta doar 5 % din scoarta.

Cu toate ca rocile sedimentare existente in prezent s-au format pe seama rocilor preexistente (magmatice, metamorfice, sedimentare) este usor de inteles ca sursa initiala a constituit-o totusi rocile magmatice care in conditiile termodinamice ale scoartei sunt instabile.
Sistemul multicomponent, instabil, al acestor roci magmatice tinde spre un nou echilibru, controlat de parametrii de la suprafata scoartei.

In urma dezagregarii fizice si a alterarii chimice rocile magmatice sunt desfacute in componentii minerali care fie ca vor rezista unor transformari si se vor acumula ca roci detritice, fie sunt dizolvati si prin recristalizare rezulta minerale noi formand roci sedimentare.

Daca procesul de transformare a rocilor magmatice in roci sedimentare s-ar desfasura in acest mod, ar fi de asteptat ca rocile sedimentare rezultate sa aiba aceeasi compozitie ca si rocile magmatice parentale.

Scoarta terestra este un sistem chimic deschis la care se adauga continuu si material provenit din manta, precum si din cosmos. Cu toate acestea compozitia chimica globala a masei sedimentare actuale este in acord cu originea ei din masa de roci magmatice. Procesele de convertire a rocilor magmatice in roci sedimentare pot fi urmarite prin analiza transformarilor chimice si prin constatarea transformarilor mineralogice care au loc.

Rocile sedimentare, deosebite fundamental de rocile magmatice si metamorfice , nascute prin procese endogene au unele trasaturi comune in formarea lor in conditii specifice, ca:
- depozite al caror material constituient a provenit prin dezagregarea rocilor preexistente, a suferit un transport si o sedimentare in diferite domenii de sedimentare (continentale sau marine);
- agregatele minerale formate prin cristalizarea din solutii in bazinele acvatice;
- depozite la a caror formare au o contributie importanta organismele vegetale si animale prin activitatea lor in timpul vietii, sau prin acumularea scheletelor.;
- depozite reziduale (formate “ in situ “) pe seama unor roci preexistente ca urmare a alterarii;

O pozitie aparte in cadrul rocilor sedimentare o au rocile piroclastice formate din material de origine vulcanica care a suferit procese de transport si de sedimentare.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cursuri Petrologie sedimentara anul II". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CursuriPetrologiecurs geografie
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...