Economia Spaniei

Incarcat la data: 15 Noiembrie 2011

Autor: lucrari licenta

Pret: 50 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 46640 kb

I. Generalitati


1. Date introductiveSpania este un stat situat in sud-vestul Europei, ocupand cea mai mare parte din Peninsula Iberica, precum si Insulele Baleare si Pityuse din Marea Mediterana  si Insulele Canare din Oceanul Atlantic.

 

Are iesire la Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, la vest se invecineaza cu Portugalia, iar la nord-vest cu Franta si Andora. Stamtoarea Gibraltar (14 km) o  desparte de Africa, teritoriul Gibraltar fiind inca o posesiune a Marii Britanii (in luna ianuarie 2002, Tony Blair – primul ministru britanic, a anuntat deschiderea de negocieri cu Guvernul Spaniei, in vederea retrocedarii teritoriului Gibraltar catre Spania).

SUPRAFATA:
- 504748 km²;

POPULATIA:
- aproximativ 43 milioane de locuitori, din care circa ¾ spanioli, in rest cataloni, basci si galicieni.

 CAPITALA:
- Madrid.

SISTEM POLITIC:
- monarhie parlamentara

REGE:
- Juan Carlos I


2. Istoria Spaniei

Incepand cu secolul IX i.Hr., celtii, fenicienii, grecii si cartagii au intrat in Peninsula Iberica, urmati de Republica Romana, care a ajuns in secolul II i.Hr.. Limba de acum a Spaniei, religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana. Cucerita de vizigoti in secolul V d. Hr. si atacata de mai multe ori in 711 de maurii nord-africani islamici, Spania moderna a inceput sa se formeze dupa Reconquista, eforturile de a-i elimina pe mauri, care au ramas aici pana in 1492.


In 1492 Regina Isabella I de Castilia a inceput inchizitia spaniola, care a durat peste 300 ani. Acesta a fost si anul in care i-a dat lui Christopher Columb banii pentru prima sa calatorie pe Atlantic spre "Lumea Noua". Pana in 1512, unificarea Spaniei din zilele noastre a fost completa. Totusi, proiectul monarhilor castiliani a fost de a unifica intreaga Iberie, iar acest vis a parut aproape indeplinit, cand Filip al II-lea a devenit rege al Portugaliei in 1580, si al celorlalte regate iberice.


In secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternica natiune din Europa, datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americii. Dar o serie de razboaie lungi, costisitoare si revolte a facut sa inceapa declinul puterii Spaniei in Europa. Secolul XX initial a adus putina pace; colonizarea Saharei de Vest, Marocului Spaniol si a Guineei Ecuatoriale a fost probata ca si un substitut al pierderilor din America. O perioada de dictatura (1923-1931) s-a incheiat prin stabilirea celei de a Doua Republica Spaniola. Cresterea polarizarii politice, combinat cu cresterea violentei neverificate, a dus la izbucnirea Razboiului Civil Spaniol in iulie 1936. Urmand victoria fortelor sale nationaliste in 1939, generalul Francisco Franco a condus o natiune epuizata politic si economic.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Economia Spaniei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: EUROPAECONOMIESpania
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...