Etapa paleozoica

Incarcat la data: 24 Ianuarie 2012

Autor: Cosmi Cosmin

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 10678 kb

La inceputul Paleozoicului, pe teritoriul Romaniei existau doua unitati de uscat alcatuite din roci metamorfice si magmatice: una nordica in regiunea Podisului Moldovei, cealalta sudica, corespunzand Campiei Romane si Dobrogei de Sud; ele erau separate de aria geosinclinalului din Dobrogea Centrala si de Nord. La vest de aceste uscaturi functiona o arie geosinclinala, in care inca din prebaikalian s-a produs o metamorfozare a sisturilor cristaline, insotita de fenomene de magmatism basic.


In paleozoicul inferior, in conditiile unui climat cald si secetos, se produce eroziunea puternica a reliefului uscatului. Dezagregarea, eroziunea eoliana, pluvio-denudarea si eroziunea fluviala erau principalele procese care au nivelat relieful uscatului. Anterior, in infracambrian s-a produs o racire foarte accentuata  a  climei,  cu formare de ghetari si depozite morenaice (tilite). Situatia de relativa tihna tectonica a favorizat formarea peneplenei soclului precambrian care alcatuieste astazi fundamentul Podisului Moldovei, al Campiei Romane si al Podisului Dobrogei de Sud. Coborarea lenta a acestei peneplene la sfarsitul cambrianului a facilitat desavirsirea nivelarii reliefului prin abraziune. Ulterior, marginile platformelor cad spre aria geosinclinala, spre nord in Platforma Moldoveneasca si spre vest in Platforma Valaha.
   

Intensificarea miscarilor negative a facut ca suprafetele de nivelare sa fie invadate de apele marii si sa inceapa un indelungat proces de sedimentare incat peneplena cambriana este fosilizata.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Etapa paleozoica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PALEOZOICEROZIUNEroci
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...