Geografia cuaternarului

Incarcat la data: 28 Noiembrie 2012

Autor: lucrarilicenta

Pret: Gratuit

Numar pagini: 55

Tip fisier: zip

Marime fisier: 186 kb

Cu circa 2 milioane de ani in urma pe intreaga suprafata a Pamantului, indeosebi in regiunile temperate, se constata o racire severa a climei, al carei apogeu a fost consemnat prin acumularea unor cantitati imense de gheata care acopereau o buna parte a continentelor si lanturilor muntoase.

Desigur, acest fenomen nu este singular in lunga istorie geologica a Terrei, dar el are o importanta deosebita in stabilirea si definitivarea structurii fizico-geografice a acesteia, asa cum o cunoastem noi astazi. Aceasta organizare complexa si unitara a componentelor mediului natural nu a urmat un curs liniar, ci s-a realizat succesiv, in etape si faze, un rol deosebit avandu-l fluctuatiile intinderii ghetarilor si, in ultima instanta, topirea si retragerea acestora catre regiunile polare.
    
Cu toate ca cele mai importante modificari, legate, desigur, de prezenta sau absenta marilor intinderi de gheata, s-au petrecut in regiunile temperate si polare ale celor doua emisfere, nici teritoriile subtropicale si tropicale nu au ramas in afara acestor influente.

Alternantele periodice de umiditate si uscaciune, aproape concomitente cu glaciarele si interglaciarele latitudinilor inalte, au determinat si aici schimbari in extinderea sau restrangerea deserturilor si lacurilor, in strucura si repartitia asociatiilor vegetale si animale sau in tipul si dinamica sistemelor morfogenetice, toate conducand la modificari repetate, dar de mai mica amploare, ale peisajului natural.
    
Tot acum se produce cel mai important eveniment din istoria planetei noastre-aparitia OMULUI-prin a carui activitate constienta de valorificare a resurselor naturale si, treptat, de inchegare, organizare si dezvoltare a unei vieti culturale, sociale si economice, a preschimbat radical infatisarea Pamantului.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Geografia cuaternarului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: GEOGRAFIECursurigeografia cuaternarului
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...