Geografia fizica a Romaniei

Incarcat la data: 28 Noiembrie 2012

Autor: lucrarilicenta

Pret: Gratuit

Numar pagini: 112

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1282 kb

Clima teritoriului Romaniei se caracterizeaza printr-o mare diversitate spatiala, aspect conditionat de specificul actiunii factorilor genetici.

Actiunea acestora depinde de asezarea pe latitudine si pe continent, de pozitia fata de principalii centri de actiune atmosferica. La acestia se mai adauga influenta exercitata de factorii geografici locali, in special de relieful carpatic. Prin asezarea pe Glob, la 45° latitudine nordica, tara noastra beneficiaza de un regim radiativ moderat.

In functie de extinderea pe latitudine, conforma cu deschiderea maxima a unghiului de incidenta egala cu 4°38', radiatia solara maxima se caracterizeaza printr-o distributie zonala, perturbata insa, in cazul valorilor reale, sub actiunea factorilor geografici locali.

Prin asezarea pe continentul european, tara noastra se gaseste in zona de interferenta a actiunii Anticiclonului Azoric, vara, si a Anticiclonului Siberian, iarna, ale caror dorsale inainteaza pana la linia Carpatilor. In unele cazuri dorsalele respective se unesc, formand un brau de mare presiune.

Frecventa crescuta a acestor dorsale pe continent la latitudini medii, asigura persistenta unui camp maxim baric deasupra teritoriului Romaniei. De o parte si de alta a axului orientat aproximativ de la sud-vest spre nordest, de-a lungul caruia se extind ariile celor doi anticicloni, se situeaza arii depresionare importante: cea islandeza si cea mediteraneana, tara noastra gasindu-se intr-o zona de convergenta a traiectoriilor ciclonilor mobili desprinsi din acestea.

Variatiile sezoniere ale campului baric determina alternanta si schimbarea brusca a maselor de aer atlantic si continental.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Geografia fizica a Romaniei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURScursuri geografiegeografia fizica a romaniei
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...