Geografia regionala a Romaniei

Incarcat la data: 06 Ianuarie 2012

Autor: vasile bamse

Pret: 80 credite

Numar pagini: 189

Tip fisier: zip

Marime fisier: 3558991 kb

In cadrul stiintei celor patru invelisuri terestre, cum este definita Geografia, abordarile de Geografie Regionala reprezinta, fara nici-un echivoc, componenta sintetica, de maxima generalitate si esentializare a fenomenelor si proceselor dintr-un teritoriu dat. Ca urmare, ele incununeaza orice demers didactic in domeniu si se transforma intr-o conditie sine qua non a oricaru act didactic ce-si propune, cum este si firesc, o finalitate eficienta, adecvata.


In consecinta, cursul de Geografia Regionala a Romaniei va oferi oricarui candidat la cunoasterea structurii si functiilor peisajului acesteia o imagine complexa si completa, dar in acelasi timp distilata si esentializata, a aspectelor de Geografie Fizica si Geografie Umana specifice teritoriului national. El va prilejui celui dornic sa-l parcurga realizarea tuturor celor trei tipuri de obiective, generale, specifice si expresive preconizate de strategia didactica moderna.


Astfel, intre obiectivele generale se inscrie, inainte de orice, posibilitatea perceperii spatiului geografic ca entitate materializata in realitatea locurilor. Se stie ca dintre toate stiintele Geografiei ii revine menirea de-a descoperi, a descifra, a explica si gestiona fructuos acest parametru. Iar dintre toate ramurile Geografiei, si ele extrem de numeroase, Geografia Regionala este cea mai implicata in toate cele susmentionate.


Perceperea corecta a spatiului in care-si desfasoara viata, existenta, devine un important atu al oricarui individ uman, al oricarei colectivitati. Tot obiectivelor generale ii apartin si intelegerea conexiunilor si interferentelor, a structurii complexe a peisajului si lumii inconjuratoare. Cursantul se va inarma cu acele dexteritati care ii vor permite, in orice ipostaza, sa patrunda si sa desfaca paienjenisul cauzelor si efectelor, sa diferentieze e esentialul de neesential, necesitatea de intamplare, durabilul de efemeritate etc.


Ca obiective specifice ce pot fi realizate plenar prin acest curs mentionam, in primul rand, cunoasterea aprofundata a realitatilor pamantului romanesc, in devenirea si metamorfoza lor continua. Nu este vorba numai de substratul material, geologic, morfologic, hidroclimatic sau biopedogeografic, ci si de componenta sa antropica si environmentala. Ele se afla intr-o permanenta si complexa interactiune, ai carei parametrii variaza de la o regiune la alta, ceea ce dealtfel confera acestora marele atribut al specifictatii.


Prin acest obiectiv se realizeaza si componenta afectiva, patriotica, atat de necesara oricarui proces educativ. Dintre obiectivele expresive ale cursului de Geografia Regionala a Romaniei, nu lipsesc cele care asigura participantilor largirea orizontului cunoasterii intr-un domeniu geografic de perpetua actualitate, iesirea din cercul stramt al cazuisticii particulare, crearea de aptitudini certe pentru investigarea stiintifica, orientarea demersurilor spre abordarea critica, riguroasa, singura in stare de-a ne apropia de adevar si de progres.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Geografia regionala a Romaniei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: GEOGRAFIEromaniageografia regionala
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...