Norii. Precipitatiile atmosferice

Incarcat la data: 20 August 2012

Autor: Dan Zoly

Pret: 80 credite

Numar pagini: 25

Tip fisier: zip

Marime fisier: 4815 kb

Condensarea sau sublimarea vaporilor de apa are loc si in atmosfera libera, la diferite inaltimi, deasupra suprafetei terestre, iar produsele rezultate alcatuiesc norii. Norii sunt formati din aceeasi structura ca si ceata: picaturi de apa si ace de gheata aflate in suspensie, dar se deosebesc de aceasta, prin pozitia lor la inaltime si prin formele lor variate.

Astfel, privit de jos in sus, pe acestia ii identificam ca nori, dar privit de pe varf de munte sau dintr-un avion care ii traverseaza, norii apar ca o ceata cu densitate diferita (fig. 1 a si b). Picaturile de apa aflate in suspensie se mentin in nori din cauza dimensiunilor lor.

Culoarea si forma norilor reprezinta efectul optic al fenomenului de difuziune si reflexie difuza a radiatiei solare datorita particulelor componente. Norul ocupa un spatiu bine delimitat in atmosfera, in care sunt intrunite conditiile necesare condensarii vaporilor, in afara caruia aerul este nesaturat. El exista atata timp cat se mentin aceste conditii.

Ca sa existe trebuie ca numarul particulelor produse prin condensare sa fie mai mare sau cel putin egal cu cel al particulelor care dispar. Se intelege astfel ca norul este o formatiune fizica intr-o continua evolutie, datorita proceselor de evaporatie care distrug produsele de condensare si a proceselor de condensare care transforma produsele de evaporatie, respectiv vaporii de apa in picaturi de apa.

  

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Norii. Precipitatiile atmosferice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs geografiecurs meteorologie
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...