Operatiuni in modelul relational. Introducere in algebra relationala

Incarcat la data: 30 Septembrie 2010

Autor: eugen ungurean

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 375 kb

Limbaj de interogare = limbaj in care un utilizator solicita informatii din baza de date (BD). De obicei, limbajele de interogare sunt de nivel mai inalt decat limbajele standard de programare. Limbajele de interogare sunt procedurale sau ne-procedurale. in limbajele procedurale utilizatorul indica sistemului succesiunea de operatii asupra BD pentru a determina rezultatul dorit. in limbajele ne-procedurale, utilizatorul descrie rezultatul dorit, fara a indica procedura prin care acesta este obtinut.

Cele mai multe sisteme relationale de BD folosesc un limbaj de interogare in care sunt prezente elemente ale ambelor abordari, atat procedurala, cat si ne-procedurala. Limbaje foarte cunoscute: SQL, QBE, Datalog.
in cele care urmeaza – o introducere in limbajele „fundamentale” sau „pure”, respectiv algebra relationala si calculul relational; sunt limbaje matematice, formale, ambele asociate cu modelul relational de date. Algebra relationala este un limbaj procedural, pe cand calculul relational pe tupluri si calculul relational pe domenii sunt limbaje ne-procedurale.

Ambele familii de limbaje sunt concise si formale, fara a poseda „cadrul sintactic” al limbajelor comerciale de interogare; algebra relationala si calculul relational sunt insa limbaje care pun in evidenta foarte bine tehnicile principale folosite in procesul gasirii si extragerii informatiei din BD. Desigur, un limbaj complet destinat manipularii BD nu este limitat la operatiuni de interogare, ci indeplineste si functiuni de modificare a continutului bazei de date. Astfel de functiuni consta in inserarea si eliminarea de tupluri in executarea unor comenzi de modificare a tuplurilor.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Operatiuni in modelul relational. Introducere in algebra relationala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LIMBAJbaze de datecurs informatica