Centrala nuclearo-electrica

Incarcat la data: 09 Iulie 2011

Autor: Ismail Sevdan

Pret: 50 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 192539 kb

1.    INTRODUCERE

In acest capitol vom descrie Sistemul de Reglare a Reactorului (Reactor Regulating System – RRS) specific Reactorului CANDU 600. Pentru a limita complexitatea tratarii, algoritmii de control vor fi descrisi in conditiile normale de operare (pentru puterea reactorului in intervalul 1÷100% putere nominala). Pentru rapiditatea comunicarii, vom utiliza acronimul din lb. engleza – RRS.

 

2.    OBIECTIVELE RRS

RRS este un sistem complex ce indeplineste mai multe functii simultan. Deoarece reactorul este cel care produce intreaga energie intr-o CNE, este foarte important ca acesta sa fie tinut sub o stricta supraveghere.
 

In conditii de operare normala, RRS are ca scop, printre altele, mentinerea reactorului critic. Trebuie, deci, sa compenseze toate fenomenele care tind sa aduca reactorul subcritic sau supracritic.
 

O alta functie importanta a RRS este aceea de a mentine reactorul la orice putere constanta impusa de operator, in concordanta cu starea celorlalte sisteme din centrala. Este evident ca un reactor care nu poate mentine puterea constanta, adica este o zona activa instabila, nu este de interes practic deoarece nu poate asigura securitatea personalului si a populatiei si nu poate asigura o iesire a puterii electrice constanta catre reteaua energetica nationala.
 

Totodata, RRS mentine o distributie adecvata (de referinta) a puterii in zona activa. In fapt, reactorul CANDU 6 este impartit in 14 zone de control, fiecare avand o tinta de putere determinata din proiect. Mentinerea unei distributii de referinta protejeaza combustibilul impotriva unor cresteri locale de putere, in conditiile in care, la valoare totala constanta, puterea in anumite regiuni scade. Daca apar oscilatii de putere, RRS va actiona automat pentru a impiedica dezvoltarea acestora.
 

O alta functie a RRS este cea de a preveni variatiile rapide ale unor parametrii. Aceasta are ca scop prevenirea aparitiilor semnalelor false de declansare a sistemelor de oprire rapida.
 

RRS permite, de asemenea, monitorarea unor parametrii masurati sau calculati ai reactorului prin afisarea acestora sau prin emiterea unor semnale de alarma cand anumite valori, de prag, ale acestora sunt depasite. Interfata om-masina permite modificarea valorilor de prag atunci cand este necesar.


3.    EFECTELE SPATIO-TEMPORALE

Unicul mod de a face predictii asupra comportarii dinamice a unui reactor in timpul tranzientilor este de a utiliza metoda cineticii punctuale cuplata cu simularea termohidraulica 3-D. Aceste instrumente exista pentru o paleta larga de utilizari: proiectare, analize de securitate, calcule de productie (reactor follow-up).
Metoda cineticii punctuale, larg utilizata in analiza dinamicii reactorului, reduce (teoretic) reactorul la un singur punct. Se presupune ca distributia spatiala a fluxului de neutroni nu se schimba in timpul tranzientului. Cel mai important parametru in cinetica punctuala este reactivitatea. Trebuie mentionat faptul ca reactivitatea nu este o marime masurabila si deci, nu este un parametru implicit pentru RRS.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Centrala nuclearo-electrica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CentralaREACTORcentrala nucleara
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...