Tolerantele si abaterile geometrice

Incarcat la data: 03 Mai 2010

Autor: bogdan ionut

Pret: 80 credite

Numar pagini: 21

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2087 kb

1 (1 review)

In desenele de executie ale pieselor se sugereaza prin simboluri si reprezentari grafice formele si dimensiunile suprafetelor ideale sau geometrice. Procedee¬le tehnologice utilizate in mod practic la  executarea pieselor conduce inevitabil la obtinerea unor suprafete reale diferite de cele geometrice. In categoria abate¬rilor de forma se includ numai abaterile ce apar la macrogeometria suprafetelor si sunt repetabile la intervale comparabile cu dimensiunile de gabarit ale pieselor.

Principalele cauze generatoare de abateri de forma sunt: imperfectiunile masinilor-unelte, imperfectiunile de constructie si pozitionare ale sculelor, deformatiile elastice in sistemul scula - piesa - dispozitiv - masina, neuniformitatea procesului de aschiere ca urmare a variatiei adaosului de prelucrare sau avansului, uzura progresiva a sculelor etc.

Studiul amanuntit al abaterilor  suprafetelor  da posibilitatea cunoasterii si  limitarii acestora astfel incat piesele sa corespunda din punct de vedere functional.
Notiunile sunt definite in STAS 7384-85 “Abateri si tolerante geometrice.  Terminologie".
-  suprafata reala este considerata suprafata ce separa materialul piesei de mediul inconjurator.
-  suprafata efectiva este suprafata pusa in evidenta cu mijloacele de masurare. Este apropiata de suprafata reala astfel incat in studiul practic al formei pieselor ea va fi luata in  considerare.
-  suprafata adiacenta este o suprafata identica cu suprafata geometrica (reprezentata in  desen), tangenta la suprafata efectiva dinspre partea exterioara materialului piesei si asezata astfel incat distanta maxima pana la suprafata efectiva sa aiba cea mai mica valoare posibila.

Desigur ca studiul global al unei suprafete este deosebit de complex. Pentru simplificare se vor utiliza profilele obtinute prin sectionarea pieselor cu  plane de .diferite orientari. Mai mult, suprafata si profilul vor fi limitate in spatiu la suprafata de referinta si respectiv lungimea de referinta, intinderi in  limitele carora se determina abaterea de forma sau pozitie.

Denumirile profilelor sunt similare cu cele ale suprafetelor intersectate cu plane.
Profilul adiacent este profilul de aceeasi forma cu profilul geometric, tangent la profilul efectiv dinspre partea exterioara  materialului piesei si asezat astfel incat distanta maxima masurata pana la profilul efectiv, in limitele lungimii de referinta, sa fie minima.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Tolerantele si abaterile geometrice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSinginerie mecanicafiguri geometrice
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan