Actori nestatali in politica moderna

Incarcat la data: 06 Mai 2010

Autor: gargarita

Pret: 50 credite

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 82 kb

Premisa statului ca actor central in relatiile internationale a fost serios contestat  in ultimii ani. Exist  din ce in ce mai multi actori nestatali (ANS) cu o mare diversitate de interese si forme de organizare. Dup  al doilea razboi mondial, statele democratice au liberalizat tot mai mult schimburile economice, reducand progresiv barierele din calea comertului international, a investitiilor, a productiei si serviciilor.

Revolutia in comunicatii a transformat abilitatea ANS de a dezvolta si mentine contacte transnationale, reducand radical costurile acestor activitati. Cresterea standardelor de educatie, cresterea turismului international, aparitia unor trusturi mediatice globale, au dus la cresterea posibilit tilor de actiune a elitelor. Astfel, orice interpretare a RI trebuie s  ia in considerare semnicatia ANS. In ultimele trei decenii, num rul ONG-urilor a cunoscut o crestere exploziv , la fel ca al companiilor multinationale (CMN), al b ncilor, al prest rilor de servicii si al asociatiilor economice.In ceea ce priveste puterea economic , Susan Strange1 arat  cum noii centri de putere in sistemul global constituie o provocare pan  si la adresa celor mai puternice state. Ea prezint  un continuum de entit ti nestatale, pornind la un capat al spectrului, de la organizatiile maote, care amenint  autoritatea statelor, pan  la marile rme de servicii nanciare si de consultant  juridic  ce lucreaza in virtutea autorit tii statului. Universul ANS este divers.

Guvernele si statele liberale ofer  sprijin financiar unor grupuri transnationale, in primul rand celor care lucreaz  in domeniul dezvoltarii sociale si economice. Think-tank -urile si retelele de elite au deseori legaturi stranse cu guvernele. Actorii privati se amestec  cu cei publici: gradul de autonomie fat  de autoritatea si controlul statului este variabil. Relatiile dintre stat si mediul privat se manifest  atat in interiorul, cat si dincolo de granitele statului national, atunci cand organizatii interguvernamentale (OIG) contracteaz , de exemplu, think-tank-uri pentru consiliere politic , sau cand ONG-uri furnizeaz  servicii.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Actori nestatali in politica moderna". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSACTORI/politica externa
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...