Integrarea economica si economia europeana

Incarcat la data: 02 Martie 2010

Autor: bel Nata

Pret: 80 credite

Numar pagini: 23

Tip fisier: zip

Marime fisier: 72 kb

1.IEI caracterizeaza particularitatile etapei contemporane de dezvoltare a economiei mondiale.termenul de „integrare” provine de la cuvintul latin –integro-  a integra, respectiv integrasio,  ceea ce inseamna a puna la un loc, a reuni mai multe parti intr-un tot unitar sau a constitui un intreg, a restabili, a intregi. IEI e un  proces istoric conditionat de dorinta si  necesitatea a 2 sau mai multe tari de a se uni si a forma un spatiu unic economic o piata unica, mai eficienta si mai productiva.Integrarea economica internationala una din trasaturile caracteristice asentiale ale economiei mondiale contemporane.

Procesul de IEI a determinat formarea unor noi  centre de putere economica care exercita o influenta tot mai mare asupra raportului de forta din lumea contemporana.La etapa actuala exista citeva centre integrationiste de putere economica care influnteaza real asupra tuturor regiunilor si economiilor tarilor lumii, printre care putem mentiona: UE, Acordul Nord American pentru Comert Liber(NAFTA), Asociatia Natiunilor a Statelor din Asian de Sud Est(ASEAN), Piata comuna a sudului( MERCOSUR-MERCOSUL).

Pe viitor se prevede formarea noilor centre integrationiste ca: Asociatia de cooperare Asia Pacific(APEC), Cooperarea Economica a Tarilor Marii Negre(CEMN), CSI, Organizatia pentru Democratie si Dezvoltare Economica(ODDE/GUAM)

2.Actualmente in literatura de specialitate notiunea de IEI,  i se atribuie mai multe sensuri, primul punct de vedere larg raspindit mai ales in perioada initialaa IEI este cel de trecere de la microspatii la macrospatii, la crearea unor amsambluri economice tot mai vaste care sa permita o productivitate sporita si o calitate superioara a marfurilor. In perioada postbelica un alt puct de vedere defineste integrarea ca- absenta discriminarilor sau eliminarea progresiva a discriminarilor in raporturile economice dintre diferite tari.
    Un grup de savanti au definit IEI, ca fiind realizarea unei unificari complete intre economii mai distincte si intelegindu-se nu numai o unificare vamala dar si o liberalizare a tuturor opratiunilor comerciale si finanaciare.

3. IEI si dezvoltarea ei se bazeaza pe unele premise concrete din care putem mentiona:
    - apropierea nivelelor dezvoltarii economice si gradul maturitatii economiei de piata a tarilor care vor sa se      integreze
    -  apropierea geografica  a tarilor ce vor sa se integreze si existenta granitelor comune si a relatiilor     economice din punct de vedere  istoric constituirea formatiunilor integrationiste a inceput cu citeva tari     vecine situate pe acelasi continent in apropiere una de alta avind comunicatii de transport la baza.
    -  problemele, interesele comune ale tarilor ce vor sa se integreze in domeniul dezvoltarii, finantarii, reglarii     economice si colaborarii politice.
    -efctul de demonstrare. In tarile care au creat formatiuni integrationiste au avut loc mutatiuni:
        -crestere economica
        -diminuarea inflatiei si a somajului
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Integrarea economica si economia europeana". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSeconomia europeanaIntegrarea economica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan