Curs Istorie sec XX

Incarcat la data: 09 Iunie 2010

Autor: Ghita Horia

Pret: 100 credite

Numar pagini: 144

Tip fisier: zip

Marime fisier: 261 kb

Secolul XX este, poate, perioada cea mai densa si accelerata ca derulare a faptelor istorice, contradictorie si complexa, fericita dar si dramatica prin consecintele unor procese si fenomene istorice derulate in plan spiritual, politico-militar sau social.

Este secolul in care omenirea a invetat/produs cele mai spectaculoase lucruri incat i-au permis omului sa "comprime" timpul si sa, "scurteze" distante pentru a putea pasi pe Luna dar este si secolul in care sute de milioane de oameni au fost victimele razboaielor, revolutiilor, epurarilor etnice sau religioase si a intolerantelor ideologice.

Despre secolul XX Wehudi Menuhin afirma ca "a trezit cele mai mari sperante concepute vreodata de omenire si a distrus toate iluziile si idealurile".

inceputurile dar in egala masura finele acestui veac au marcat profund constiinta contemporanietatii. Nu putini au fost aceia care, in jurul anului 1900, vorbeau de sfarsitul unei perioade numita Belle Epoque si traiau angoasa unui timp ce li se parea ostil. Astazi, celebrul istoric britanic Eric Hobsbawn nu are "nici o indoiala cu privire la faptul ca la sfarsitul anilor 80 si inceputul anilor 90 s-a incheiat o epoca din istoria omenirii si a inceput alta". Francis Fukuyama este mai categoric decat istoricul englez care afirma ca "nu suntem numai martorii sfarsitului razboi rece sau al incheierii unei anumite perioade a istoriei postbelice ci si ai sfarsitului istoriei ca atare". Am putea conchide ca fascinatia si angoasa secolului XX continua.

Iata doar cateva elemente care conduc nu numia la nevoia de a cunoaste istoria secolului XX ci mai ales la intelegerea cauzelor care au determinat o evolutie sau alta din acest veac, la descifrarea mecanismelor sociale, politice, ideologice, spirituale care sa permita oamenilor sa nu mai repete erorile "de parcurs" in evolutia societatii.

Cartea de fata destinata studentilor care nu si-au facut din istorie o profesie nu-si propune sa dea raspuns la toate intrebarile pe care evolutiile veacului XX le genereaza si nici sa prezinte toate evenimentele care au avut loc in acest timp. Nici nu ar fi posibil. incearca sa aduca in fata studentului/cititorului pasionat de istorie evenimentele cruciale care au marcat destinul omenirii in aceasta perioada si sa prezinte consecintele, impactul acestora asupra individului si a colectivitatii. Volumul se deschide  cu mutatiile care au loc in evolutia societatii la finele secolului XIX si in primii ani ai veacului si cu prezentarea primului razboi mondial.Deceniile de la izbucnirea primei conflagratii mondiale pana la cea de-a doua mare conflagratie sunt abordate in liniile sale esentiale prin trasarea evolutiilor din plan politic, economic si cultural spiritual. Evenimentul cel mai spectaculos a fost victoria revolutiei bolsevice din octombrie 1917 cand parea ca regimul liberal se afla in mare criza si sistemul economic si politic improvizat pe ruinele rurale-euro-asiatice ale foctului imperiu tarist sub numele de socialism era o solutie. Prabusirea socialismului sovietic si consecintele sale enorme au aratat ca acesta nu numai ca n-a fost o solutie, dar a si generat o uriasa zona de incertitudine politica, de instabilitate, haos si razboi civil.

Cuprins

i: mutatii si evolutii in lume la sfarsitul secolului al  xix-lea la anceputul secolului xx
ii: prima mare conflagratie a secolului xx
iii: consecintele primei conflagratii mondiale
iv: arhitectura de securitate  a lumii an anii 1919-1939
v: economia mondiala intre crize si dezvoltare
vi: demnocratie totalitarismul  de dreapta in lume
vii: a doua mare conflagratie a secolului xx
viii: arhitectura de securitate a lumii dupa cel de-al doilea razboi mondial
ix: expansiunea comunismului in lume
x: decolonizarea si evolutia lumii postcoloniale in secolul xx
xi : lumea occidentala dupa cea de-a doua conflagratie mondiala
xii: prabusirea comunismului in urss si in tarile blocului rasaritean
xiii: evolutii culturale si spirituale in secolul xx
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Istorie sec XX". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSISTORIEIstoria secolului XXfapte de comert
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan