Curs pictura Baroc

Incarcat la data: 02 Februarie 2010

Autor: Radu Voda

Pret: 100 credite

Numar pagini: 60

Tip fisier: zip

Marime fisier: 7009 kb

Sub raport spatiu-timp barocul manifesta la inceputul sec. 17 in Italia  sub Baromini – Spania – tarile de Jos, Germania, Franta. Contextul socio-politico-economic, dupa reforma Luther – Calvin, dupa prima jumatate a sec. 16 a urmat contrareforma, lupta bisericii catolice de a recupera pozitiile.

Lupta iezuita conduce pe plan spiritual la atitudini patetice si de extaz religios. Patetismul se poate exprima cel mai bine prin dinamism, cel dintai atribut al barocului. Arta baroca sustine biserica punand in antiteza vesnicia Dumnezeirii si deci a bisericii cu efemeritatea vietii pamantene cu vanitas – vanitadis – rezultand observatia ca arta baroca promoveaza irationalismul, extazul religios. Ca forma, atitudine de acceptare a divinitatii supranaturalului, ca dat divin, dincolo de logica si ratiune.
 
Compozitia in pictura in sec. 17 se poate vorbi de un baroc aulic (curte – aula – aulae) ceea ce presupune si implica ideea de maiestuozitate, solemnitate, care in pictura se reda printr-o compozitie deschisa si forma dinamica.

Dupa H. Wöchfflich – barocul trebuie sa selecteze frumusetea, perfectiunea naturala nu sensual ci spiritual (neoplatonic) conducand spre frumusete ideala. Nu tot ce este frumos este si acceptabil si opera trebuie sa respecte urmatoarele conditii: frumusete; gratie (distinctie, rafinament); convenienta.

Rezultat al acestui concept – nu orice este demn de pictat, pentru arta baroca peisajul nu este demn de pictat. Nu se picteaza scene istorice decat foarte rar. Locul de refugiu este motilogia greaca, iudaica, romana.

Este caracterizat de monumentalitatea cladirilor si excesivitatea decorarii interioare si exterioare. Intre 1600 si in apropierea sec. 20, nu a fost nici sincron geografic si nici aceeasi durata maxima temporala. in Franta, in 1740-1750 era la apogeu, iar in Romania in Transilvania abia incepe, manifestandu-se preponderent in jurul anilor 1900.

Catedrala Saint Paul Londra – catedrala anglicana una dintre cele mai renumite biserici realizate in stil baroc. Constructia majora a fost facuta in perioda medievala. in Londra a existat un vechi templu roman insa prima catedrala saxona a fost construita din lemn in 604. Despre locul in care este catedrala se spune ca a fost un templu megatic (inchinat zeitei Diana) ridicat in linie cu cel al lui Apollo (arsa in 675).  A fost reconstruita din piatra in 685, pradata de vikingi si arsa in 961. Cea de-a treia catedrala s-a ridicat in 962 – 1087. Cea de-a patra s-a inceput dupa 1087 si terminata in 1314.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs pictura Baroc". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSarte plasticeistoria arteipictura baroc
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...