Istoria Europei contemporane

Incarcat la data: 09 Mai 2010

Autor: craiu anca

Pret: 80 credite

Numar pagini: 51

Tip fisier: zip

Marime fisier: 584 kb

Pana in anul 1914 nu au existat nici un fel de razboaie mondiale, iar continentul european, incepand cu anul 1871, a cunoscut o perioada de „pace relativa”. Echilibrul politic era mentinut de cei sase jucatori principali din partida internationala din Europa, cunoscuti sub numele de „Mari Puteri” (Anglia, Franta, Rusia, Austro-Ungaria, Prusia – din 1871 Germania mare, si dupa unificare Italia) la care se mai adaugau SUA si Japonia. Razboaiele in care au fost implicate Marile Puteri de a-lungul secolului al XIX-lea au fost relativ scurte si cu o participare redusa - erau implicate doua sau trei state - cum a fost in cazul Razboiului Crimeii (1853-1856).

In vara anului 1914, „undeva in Balcani”, un conflict dintre Serbia si Austro-Ungaria va genera un adevarat lant al confruntarilor si declaratiilor de razboi. El va capata dimensiuni apocaliptice, in urma escaladarii iresponsabile a loviturilor reciproce, a ambitiilor si provocarilor nemasurate ale celor mai mari puteri industriale ale lumii, inaugurand un secol de „violenta” la scara planetara. in viziunea lui John Barber, un conflict de asemenea proportii - soldat cu 9 milioane de morti pe campurile de lupta si un bilant al costurilor militare de 961 miliarde franci aur - „a fost generat, in principiu, de un ardent nationalism si de influenta celor doua sisteme potrivnice de aliante”.

Razboiul a inceput la 28 iulie 1914, avand drept pretext asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, savarsit la Sarajevo la 28 iunie. „Conflictul” dintre Austro-Ungaria si Serbia a generalizat iar marile puteri europene au intrat, rand pe rand, in razboi. La 1 august Germania a declarat razboi Rusiei, ce s-a situat de partea Serbiei; apoi la 3 august Frantei, iar la 4 august a declarat razboi Belgiei. intr-un interval de doua saptamani razboiul a primit o dimensiune europeana.

In august 1916, Romania a aderat la tabara Antantei pentru eliberarea Transilvaniei de sub stapanirea Austro-Ungariei. in sprijinul Angliei si Frantei in anul 1917 vin Statele Unite ale Americii si Grecia. Angajarea treptata in conflict a unor state din afara continentului european, animate de aceleasi proiecte imperialiste si colonialiste sau de sentimente nationale a transformat razboiul intr-un razboi mondial.

Nici una dintre marile puteri implicate nu banuiau urmarile gestului lor. Germania si Rusia tarilor nu avea nevoie de acest conflict care le va deturna de pe traiectoria unei evolutii economice promitatoare si le va expune unor pericole de moarte. Nici Franta si Marea Britanie nu intuiau ca lupta lor impotriva ascensiunii germane pe continent va duce la „inceputul sfarsitului” primatului europenilor si „avanpremiera” hegemoniei SUA.

CUPRINS

1. Consecintele primului razboi mondial si noua ordine internationala
2. Rusia: de la revolutia din februarie 1917 la Republica sovietica.
3. U.R.S.S. – constituirea, viata politica si dezvoltarea social-economica in perioada
interbelica.
4. łarile Europei de Vest in perioada interbelica (1918-1939)
5. łarile Europei Centrale si de Sud-Est in anii 1918-1939.
6. Al doilea razboi mondial (1939-1945).
7. Organizarea postbelica a lumii si evolutia relatiilor internationale dupa cel de-al doilea
razboi mondial.
8. Evolutia economica si politica a tarilor Europei de Vest in perioada postbelica.
9. Evolutia tarile din Europa Centrala si de Sud-Est in perioada postbelica (1945-1989).
10. Evolutia U.R.S.S. in perioada 1945-1985.
11. Dezintegrarea U.R.S.S.
12. Schimbarea regimurilor politice si transformarile economice din statele Europei de Rasarit
(1989-1991).
13. Sfarsitul „razboiului rece”. Formarea unei lumi multipolare.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istoria Europei contemporane". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSISTORIERAZBOIEUROPA CONTEMPORANAconsecinte
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan