Civilizatia romana-volumul I

Incarcat la data: 30 Martie 2012

Autor: mihaila simona

Pret: Gratuit

Numar pagini: 118

Tip fisier: zip

Marime fisier: 367 kb

Nu este deloc usor do prezentat in citeva pagini o civi­lizatie tratata in continuare pe sute de pagini. Fenomenul istoric atit de pasionant pe care-1 semnifica ampla civili­zatie romana apare atit de complex incit chiar deslusirea liniilor sale directoare reclama un spatiu mult mai larg decit cel oferit de o prefata. Pe de alta parte, daca atitea condeie de cercetatori s-au ostenit intens sa evoce sau sa explice „miracolul grec", geneza si cariera extraordinara a civilizatiei hellenice, cu atit mai mult am putea fi indri­tuiti sa vorbim de un „miracol latin".

Intr-adevar, la prima vedere apare ca un prodigiu autentic itinerariul fantastic urmat de o istorie inceputa foarte modest - am spune chiar timid si sub imperiul unor vicisitudini care pareau sa-i puna repede capat chiar de la primii sai pasi, in pofida elogiilor enuntate retrospectiv de istoriografii romani - dar care a ajuns sa-si incorporeze intreaga dezvoltare a bazinului Marii Mediterane si sa elibereze potente materiali; si spirituale impresionante. Nu trebuie uitat nici un moment ca statul roman, pornit lent de la cucerirea citorva sate vecine mai mult decit modeste, a inglobat pina la urma aproape intreaga „lume locuita" a antichitatii (cum ii spuneau grecii) si a creat in acest context politic o civilizatie materiala si o cultura exceptionala in raport cu stilul de viata anterior masivei expansiuni a cetatii de pe malurile Tibrului.

Dar miracole adevarate nu exista. intocmai ca „miracolul grec" si cel latin poate fi in cele din urma elucidat la o analiza mai profunda. Roma a reusit sa depaseasca atitea obstacole dificile, sa-si creeze un imperiu si sa faureasca sistemul coerent al civilizatiei sale, pentru ca istoria insasi a acelei lumi locuite resimtea necesitatea unui asemenea fenomen. Romanii au creat un stat atat de amplu nu fiindca ar fi fost inzestrati cu cine stie ce virtuti insolite, ci deoarece numai in momentul istoric al expansiunii lor a fost cu putinta un asemenea fenomen.

Atit in zona estica a lumii locuite, unde numai regatul par jilori-a impiedicat pe romani sa incorporeze chiar intreaga arie geografica respectiva - cat si in cea vestica se simtea necesitatea unei asemenea unificari stimulatoare, in restul bazinului mediteranean, deoarece numai intr-un cadru largit isi puteau depasi contradictiile si divergentele acute vechile civilizatii dezvoltate aci, iar in Vest fiindca astfel puteau pasi mai rapid spre faze istorice superioare popu­atiile care trebuiau sa elimine reziduurile comunei primitive si modului de viata corespunzator ei. Roma a fost concomitent un chirurg al istoriei si un mare constructor de civilizatie remarcabila. Dar nu este mai putin adevarat ca pretul platit de toate aceste popoare a fost foarte ridicat: romanii au inabusit civilizatii locale in plina expansiune si au reprimat brutal nazuintele spre o existenta de sine statatoare.

In clipa cind actiunea Romei s-a incheiat, cand unificarea oferita de ea n-a mai functionat ca stimulativa ci a devenii opresiva, inhibanta, imperiul si civilizatia romana s-au destramat ireversibil. Asa a pierit, asa-numitul miracol roman, in fond unul dintre fenomenele firesti din istoria umanitatii.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Civilizatia romana-volumul I". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs istoriecivilizatia romana
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan