Critica de autenticitate aplicata unui document istoric

Incarcat la data: 09 Decembrie 2010

Autor: Tanasescu Sorin

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

Falsurile in documentele istorice romanesti au aparut odata cu scrisul. Falsificatorii, de regula, proveneau din randurile stiutorilor de carte, al gramaticilor, scriitorilor satului, membrilor cancelariilor domnesti si al manastirilor. Studiind critica autenticitatii documentelor istorice, criteriile si modalitatile de falsificare si uzul de fals, s-a putut explica, de-a lungul timpului, care a fost mobilul care a generat aparitia acestui gen de infractiuni. in majoritatea cazurilor mobilul a fost de natura pecuniara si materiala, iar in evul mediu cea mai mare importanta o avea pamantul.

In incercarea de a demonstra autenticitatea/falsul documentului istoric dat spre analizal, am elaborat critica de autenticitate a urmatorului document istoric. Astfel, documentul emis in targul Piatra, in anul 1496, luna martie, 17 zile, este un act de intarire a hotarelor manastirii Neamtului, rezumatul acestui act fiind urmatorul:
- 1496 (7004) martie17, targul Piatra. Ştefan Voievod intareste manastirii Neamt hotarul din sus de manastire si din jos si cu muntele ce se cheama Neamtul, daruite de vechii domni.

A.Identificarea elementelor specifice formularului diplomatic in epoca:

1.Ca orice document din epoca si acesta se compune din trei parti: protocolul initial, textul si protocolul final.
2.Protocolul initial: in cadrul acestui document se regasesc doar invocatia si intitulatia, adresa lipsind.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Critica de autenticitate aplicata unui document istoric". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIEPROIECTCriticaAUTENTICITATEA
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...