Cultura si civilizatie europeana: institutiile

Incarcat la data: 26 Aprilie 2010

Autor: Ene Razvan

Pret: 50 credite

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 9 kb

Institutie latinescul institutio/instituto = asezare, alcatuire/obicei, randuiala. Institutiile reprezinta forme organizatorice create de catre oameni cu scopul atingerii anumitor interese. Ele serversc interesele pe care le au oamenii. Se poate vorbi de o varietate a institutiilor.

Ea are doua sensuri: sens larg: prin isntitutii se intelege organele sau organizatiile care desfasoara activitati cu caracter politic, social, cultural, administrativ precum si toate formele de organizare a raporturilor sociale potrivit unor norme juridice. In sens restrans, institutiile cuprind statul si organismele de guvernare. Ex: presedinte, monarh, parlament, guvern, etc.In evolutia institutiilor europene, exista 3 momente importante:


-    institutiile s-au creat in antichitatea greco-romana;


-    epoca moderna: au aparut constitutiile care reprezinta fundamentul organizarii institutionale. Ex: la nivel european, a fost constitutia franceza de la 1791. Englezii au creat modelul constitutional. Exista constitutii scrise sau cutumiare (traditionale).


-    Crearea institutiilor uniunii europene.Institutiile au doua caracteristici importante:


1)    stabilitate/durabilitate. Orice forma trebuie sa reziste timp


2)    coeziunea institutiilorMaurice Duverger:  “ In cadrul institutiilor sunt importante doua elemente: elementul structural si  fidelitatea care exprima atitudinea oamenilor fata de o institutie”.


Institutiile sunt un important factor de civilizatie. Institutia europeana releva trecerea Europei de la o societate inchisa la o societate deschisa (Carl Poper). A scrise lucrarea: “Societatea deschisa si dusmanii ei”.Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cultura si civilizatie europeana: institutiile". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSISTORIECULTURAINSTITUTIILEcivilizatie europeana
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...