Cultura si civilizatie europeana: sensurile culturii grecesti

Incarcat la data: 26 Aprilie 2010

Autor: Ene Razvan

Pret: 50 credite

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 9 kb

Cultura greaca se afla in acord cu normele cetatii. Regimul democratic i-a conferit cetateanului sentimentul de demnitate ceea ce a facut ca el sa aiba o dubla responsabilitate fata de sine si fata de cetate. De aici a izvorat originalitatea si respectul traditiei ca trasaturi definitorii pentru cultura greaca.

Artistul grec nu doreste cu ostentatie sa fie original; el nu rupe traditia. De aceea, in cultura greaca, temele se repeta. Originalitatea este exprimata prin simbolul transmis, prin tehnica modelului, prin rit, armonie, simetrie. Religia se afla in acord cu legile cetatii. Eschil isi scrie tragedia pornind de la nevoia de reprimare a tiraniei lui Zeus. Cere cu stridenta ca acesta sa fie drept.


Sofocle -> gasim acelasi simbol in tragedia: “ Oedip ”. Acesta releva faptul ca impotriva destinului harazit de catre zei, Oedip isi afirma libertatea sa de om. Prin tragedia “ Antigona ”, Sofocle realizeza un admirabil simbol, ea reprezentand constiinta libertatii.


Euripide: -> “Andromaca”, “Medeea” si “Ifigenia” el exprima soarta tragica a femeilor din polisul grecesc. Destinul lor e realizat in raport cu normele cetatii. Euripide subliniaza consecintele pe care destinul lor tragic il are asupra comunitati politice din Atena.


Comedia a fost exprimata prin lucrarile lui Aristofan. El este intemeietorul satirei politice. A scris 11 lucrari; importante: “Norii” si “Viespile” in care analizeaza efectele negative ale democratiei grecesti mai ales legate de modul in care functionau tribunalele cu jurati.Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cultura si civilizatie europeana: sensurile culturii grecesti". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSISTORIECULTURAcivilizatie europeanafilosofia culturii
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...