Cultura si civilizatie europeana

Incarcat la data: 02 Noiembrie 2011

Autor: Voinea Gabriela

Pret: Gratuit

Numar pagini: 175

Tip fisier: zip

Marime fisier: 660926 kb

Daca in „facerea Europei” ideea crestina a jucat rolul principal – a aratat-o inca acum sapte decenii istoricul englez catolic Cristopher Dawson intr-o carte pe cat de importanta, pe atat de prost primita la vremea sa –, atunci secolul al IV-lea, esential in definirea credintei intru Iisus, ramane rastimpul unei fundamentale prefaceri.

 

Cea prin care lumea pagana mediteraneana a devenit lumea crestina a unui continent care a fost, in primul rand, o „universitas christiana”. Dar acest veac scurs intre 300 si 400 mai are, in aceasta prefacere, o particularitate care il decupeaza memorabil in istoria universala.

 

Este veacul unei prime si exemplare coexistente, bine stiute si multiplu ilustrate prin evenimente si fapte ale gandirii, ale literaturii, ale artelor, a doua ideologii adverse, nascute din premise diferite, cu un imaginar total deosebit, cu moravuri, credinte si tinte divergente: cea pagana, politeista, greco-romana si cea crestina, monoteista, de sorginte orientala, cu stravechi origini in soteriologii si eshatologii ale orizontului rasaritean, dar cu o repede acoperire teritoriala si umana din Tracia pana in Britania.Nascuta din teribila criza romana a secolului al III-lea, cel al anarhiei militare si al invaziilor germanice, din formula politica a Tetrarhiei si a Dominatului inaugurate de balcanicul aclamat drept „Jovius” – asadar un Jupiter al Romei tarzii –, anume Caius Aurelius Valerius Diocletianus, carmuirea celuilalt balcanic care a fost Flavius Valerius Constantinus sau Constantin cel Mare a pecetluit cumva destinul spiritual al ultimei antichitati.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cultura si civilizatie europeana". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CULTURACivilizatieRazvan Theodorescu
Comentarii

Multumesc mult, Gabriela!

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan