Cultura si societate

Incarcat la data: 08 Februarie 2012

Autor: labau bianca

Pret: Gratuit

Numar pagini: 112

Tip fisier: zip

Marime fisier: 604235 kb

I. “REVOLUTIA GLORIOASA”
1. ORIGINILE REVOLUTIEI ENGLEZE


Anglia secolului XVI cunoscuse o rapida dezvoltare industriala bazata pe mestesuguri, comert, minerit si transporturi, concomitent cu aparitia fermei de tip capitalist bazat pe fenomenul „imprejmuirilor”. In 1603, la moartea Elisabetei I, tronul englez a revenit regelu Scotiei, Iacob I Stuart.

 

Ocuparea tronului de catre Stuarti aducea modificari importante in Anglia, unde Tudorii guvernasera ca monarhi absoluti, gratie abilitatii si personalitatii lor. Stuartii urmareau instaurarea unui absolutism de drept, ceea ce contravenea realitatilor politice din Anglia, unde Parlamentul - format din Camera Comunelor si Camera Lorzilor - impartea puterea cu monarhia. Atat Iacob I, cat si fiul sau, Carol I (1625-1649), au incercat sa guverneze fara a convoca Parlamentul, cu ajutorul Consiliului Privat, pe ai carui membri ii numeau sau revocau dupa bunul lor plac.

 

Ei legiferau prin proclamatii regale si exercitau puterea juridica prin Camera instelata si Curtea inaltei Comisiuni. Stuartii agreau catolicismul intr-o tara anglicana, unde se dezvoltase miscarea numita puritanism, care urmarea inlaturarea oricarei ramasite a catolicismului.Apar contradictii intre absolutismul monarhic al regilor din familia Stuart(Iacob I si Carol I), sustinut de vechea aristocratie si regimul parlamentar sustinut de Londra, burghezie si noua nobilime.

 

In plan religios biserica anglicana se confrunta cu curentele radicale protestante ce solicita inlaturarea episcopatului si a ramasitelor catolice si introducerea puritanismului calvinist. Atitudinea antiabsolutista a parlamentului se manifesta prin documentele Petitia dreptului – 1628 si Mustrarea cea mare – 1640. Carol I (1625-1649), a respins aceste solicitari si a incercat o lunga guvernare fara parlament 1629-1640.

 

Esecul politico-economic l-au silit pe rege sa convoace Parlamentul cel Lung 1640-1653, apoi sa declanseze un razboi civil 1642-1649. Parasirea Londrei de catre Carol I a semnificat inceputul Razboiului civil intre armata regelui si cea a Parlamentului. Confruntarile armate directe au durat pana in 1645, timp in care regele a controlat nordvestul Angliei, stabilindu-si centrul la York si, apoi, la Oxford, iar Parlamentul, partea de sud-est, avand de partea lui flota, populatia Londrei si pozitia strategica a capitalei. Initial, parlamentarii au incercat realizarea unui
compromis cu regele, trimitandu-i Cele noua propuneri care vizau restrangerea prerogativelor monarhice, iar

 

Parlamentul urma sa aiba dreptul de a controla politica interna si externa.Propunerile au fost respinse de rege.Victoriile taberei parlamentare la Marston Moor – 1644, Naseby – 1645 si Preston – 1649, au dus la capturarea, judecarea si executarea regelui in 1649.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cultura si societate". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LONDRAANGLIArevolutie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan