Iluminismul romanesc

Incarcat la data: 05 Ianuarie 2011

Autor: aioanei vasile

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 7 kb

In tarile romane iluminismul se manifesta cu intarziere datorita dominatiei straine si feudalismului autohton. E de provenienta franceza. Se manifesta original in urmatoarele aspecte: 1)Are caracter militant, social si national, fiind atasat de valorile nationale si chiar locale 2)Nu este reformist, are caracter moderat 3)Culturalizarea este foarte puternica.

Se manifesta mai puternic in Transilvania intre 1750-1850, deoarece burghezia era mai dezvoltata in Transilvania si era legata de interesele nationale. Burghezia era nemultumita de lipsa de drepturi sociale si politice ale poporului roman,aspect care duce din 1437, cand se semnase „ unio trium notionum”, act care excludea participarea romanilor de la viata social-politica.

Si-a gasit expresia cea mai fidela in Scoala Ardeleana care a reprezentat prima scoala de patriotism exemplar a romanilor din Transilvania.Numele de scoala face referire la sensul de organizare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Iluminismul romanesc". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ILUMINISMULcurs istorie
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...