Istoria culturii si civilizatiei

Incarcat la data: 13 Ianuarie 2011

Autor: Stancu Andrei

Pret: 80 credite

Numar pagini: 27

Tip fisier: zip

Marime fisier: 78 kb

Curs - Istoria culturii si civilizatiei

 

RENASTEREA sI REFORMA
2. REFORMA


Un eveniment important care marcheaza prima jumatate a secolului al XVI-lea si modifica  radical traiectul Renasterii, este Reforma religioasa, o miscare social-politica si ideologica cu caracter anticatolic.
Cauzele reformei. Cauzele se recruteaza din domeniul practic.


a. Dezechilibrul social si economic din jurul anului 1500, atunci cand, in mod paradoxal marea cantitate de aur livrata de spanioli pe piata Europei, in urma descoperirii Americii, nu aduce cu sine o asteptata stare de bunastare, ci reuseste sa mareasca si mai mult decalajele. Pe acest fundal se declanseaza o criza a constiintei religioase determinata in mare masura de starea precara a practicii cultului.


b. Privilegiile de care se bucura Biserica – imunitate si scutiri fiscale – cat si bogatiile de care dispunea – pamanturile adunate din danii, cuprinzand 1/3 din totalitatea solului din Germania – au determinat in statele catolice o miscare de secularizare a bunurilor bisericesti. in aceasta actiune toate clasele si categoriile sociale isi urmareau propriile interese. Vanzarea functiilor bisericesti, favoritismul si cumulul de functii si venituri, cresterea fiscalitatii papale si extinderea vanzarii de indulgente au provocat nemultumiri.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istoria culturii si civilizatiei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIACULTURIICivilizatiei
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan