Istoria statului si dreptului romanesc

Incarcat la data: 02 Noiembrie 2011

Autor: lucrari licenta

Pret: Gratuit

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 35875 kb

Cele mai vechi vestigii ale existentei si activitatii omului in spatiul carpato danubiano pontic dateaza din epoca paleoliticului cu aproximativ 50 mii ani i.D.Hr.


Odata cu trecerea de la paleolitic la neolitic, apar gintile ca forma de organizare, acestea reprezentau grupuri umane in care descendenta era urmarita pe linie materna in fruntea gintii aflandu-se femeia cea mai invârsta.Mai multe ginti se grupau in fratrib formata din 2- 4 ginti, iar mai multe fratii formau un trib.


Cu timpul se produce o specializare a triburilor unele devenind crescatorea de animale iar altele cultivatoare de pamânt . Odata cu utilizarea pe scara larga a bronzului, a fost posibila realizarea unui insemnat progres economic dar si in planul organizarii si consolidarii triburilor.


Astfel, triburile incep sa se organizeze din punct de vedere militar, se construiesc mici cetati, iar razboinnicii, incep sa ocupe un loc din ce in ce mai importatant in cadrul comunitatilor umane.


Familia patriarhala condusa de barbatul cel mai batran si experimentat ajunge celula de baza a societatii. Acesta familie avea in proprietate un lot propriu din pamântul comun, iar in proprietate privata produsele muncii si uneltele si vitele de munca.


Sistemul penal aplicat in cadrul comunitatilor patriarhale se baza pe legea talionului, cel vinovat fiind supus oprobiului public, si era obligat sa se sinucida sau sa paraseasca comunitatea.


Relatia dintre triburi devin relatii conflictuale odata cu trecerea la epoca fierului, care marcheaza desprinderea treptata a aristrocratiei militare, care treptat acapareaza functiile de conducere.


Pe teritoriul României de astazi, civilizatia fierului se dezvolta incepand cu sec 11 i.d.Hr. Purtatorii  acestei civilizatii fiind triburile tracice. Ramura nordica a blocului tracic, o constituie geto-dacii. Din puct de vedere politic, geto-dacii erau impartiti in mai multe triburi aflate pe teritorii distincte. in aceasta perioada teritoriile populate de geto-daci intra in sfera de interes a lumii grecesti, astfel este declansata o vasta actiune de colonizare a Pontului Euxin.


Cele mai puternice colonii au fost Histria, Tomis si Calatis. Aceste colonii au favorizat schimburile economice intre greci si geto-daci. Organizarea triburilor geto-dace evolua pe plan economic si militar in timpul domniei lui Dromihede. Lui Dromihede ii iau urma Oroles, Zalmodegicos, Rhemacsos.


La mijlocul sec 1 ajunge la putere Burebista, acesta ajungand la putere datorita conditie economica politica .

 

Dintre aceste conditii favorabile enumeram: crestera puterii ecoomice, a nr populatiei si a diferentierii in clase si grupuri sociale. Deasemenea, a existat si o conjuctura externa favorabila, astfel slabirea puterii vecinilor, celtii, ilirii si tracii, acestia fiind macinati de conflictele cu romanii.


La apogeul expansiunii teritoriale, statul lui Burebista se intindea de la muntii padurosi pâna in Balcani, si de la Dunarea de Mijloc pâna la Marea Neagra.


Burebista a domnit 16 ani. Organizarea de stat si elemente care au contribuit la trecerea de la structurile gentilico-tribale la statul dac:


-    organizare pe baze teritoriale
-    formarea si consolidarea armatei
-    instaurarea unui sist fiscal

In perioada conducerii lui Burebista se dezvolta centrele urbane de mari proportii, numite dave, cu fortificatii solide in care populatia era grupata in criterii gentilice.

 

In mediul rural, comunitatiile sunt organizate pe criteriu teritoial, ca o dovada a dezvoltarii economice apar centre de emitere a  monezilor.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istoria statului si dreptului romanesc". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTISTORIEstat
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan