Istorie antica universala

Incarcat la data: 30 Martie 2012

Autor: mihaila simona

Pret: Gratuit

Numar pagini: 53

Tip fisier: zip

Marime fisier: 589 kb

Istoria Greciei antice este un capitol de mare importanta pentru intelegerea Antichitatii, deoarece grecii au avut contributii deosebite in numeroase domenii ale vietii spirituale si materiale. Vechea civilizatie greaca a influentat alte civilizatii contemporane, si in primul rand pe cea romana. Cele doua mari civilizatii antice stau la baza spiritualitatii europene moderne.

1.1 Tara si populatia
Prin numele de Grecia s-au inteles in antichitate realitati care au evoluat de-a lungul timpului. In sens restrans, prin Grecia se intelege teritoriul Greciei de astazi, adica sudul Peninsulei Balcanice, insulele din Marea Egee si din Marea Tracica. La aceste teritoriu, s-a adaugat, de timpuriu, vestul Asiei Mici, acolo unde in epoca arhaica erau Eolida, Ionia si Dorida, precum si insulele Creta si Cipru. Ca urmare a marii colonizari grecesti, teritoriile locuite de greci au sporit foarte mult, grecii intemeind numeroase colonii aflate pe tarmurile de nord ale Marii Mediteranei, ale Marii Egee, in Hellespont, Propontida, Pontul Euxin si in nordul Egiptului si al Lybiei.

Grecia propriu-zisa se invecineaza la nord cu tinuturile tracilor si ilirilor; la vest, teritoriul sau este scaldat de apele Marii Ionice, la sud de apele Marii Mediterane iar la est de cele ale Marii Egee si ale Marii Tracice. In nord, este Macedonia, la sudul acesteia, Thessalia; in vestul Thessaliei se afla Epirul, iar la sud Grecia centrala. Aceasta din urma avea mai multe provincii istorice: Acarnania, Etolia, Locridele, Beotia si Attica.

In sudul Greciei centrale, se afla Peloponnesul care este legat de Grecia centrala prin Istmul Corinthului. Peloponnesul are, la randul sau, mai multe provincii istorice. in nord este Ahaia Peloponnesiaca, la est Argolida, la sud sunt Laconia si Messenia, iar la vest este Elida. in centrul Peloponnesului se afla Arcadia. Din punctul de vedere al reliefului, circa 80% din teritoriul Greciei este acoperit de munti. Sunt si cateva campii ceva mai intinse cum sunt: campia Thessaliei, brazdata de apele raului Peneios si ale afluentilor sai, campia Atticii, campia Laconiei, pe unde curgea raul Eurotas s.a. Litoralul Greciei este foarte crestat, oferind numeroase porturi naturale.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istorie antica universala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSISTORIECursuricurs istorieistorie antica universala