Roma - stat si societate

Incarcat la data: 29 Iunie 2012

Autor: Badulescu Vasile Cristian

Pret: Gratuit

Numar pagini: 116

Tip fisier: zip

Marime fisier: 251 kb

Istoria Romei, in conformitate cu istoriografia latina, incepe odata cu actul fondarii orasului de catre Romulus, la 21 aprilie 753 i. Hr. Personaj legendar, Romulus este, potrivit surselor antice, descendent din eroul troian Aeneas. Interesul pentru crearea unei istorii s-a manifestat abia spre sfarsitul secolului al III-lea i. Hr. la Roma, in contextul expansiunii romane in bazinul mediteranean. Insa abia in epoca augustana, mitul fondarii Romei isi capata forma definitiva, prin intermediul unui poet de curte - Vergilius, apartinand cercului literar patronat de catre Maecenas si care in Aeneis, creaza o origine ilustra Romei, relatand despre sosirea lui Aeneas in Italia. Pe de alta parte, istoricul Titus Livius, in monumentala lucrare Ab Urbe condita, relateaza la inceputul operei sale despre fondarea orasului.
   
Care au fost insa motivele elaborarii unui astfel de mit? Apartinand cercurilor apropiate fondatorului Principatului (Augustus), atat Vergilius, cat si Titus Livius au incercat o apropiere a lui Augustus de fondatorul Romei, Romulus. De altfel, Suetornius, in Viata dedicata lui Augustus din lucrarea sa (Vietile celor doisprezece Cezari), relateaza ca in sedinta senatului din 16 ianuarie 27 i. Hr., s-a propus ca noul stapan al statului roman sa primeasca titlul de Romulus, pe care acesta l-a refuzat. In schimb, l-a acceptat pe cel de Augustus - legat tot de puterea monarhica, dar fara a ingloba si aspectul vizibil al acesteia.
   
Pe de alta parte, epoca regalitatii (conform traditiei, 753-510/509 i. Hr.) este, la randul sau, marcata in scrierile autorilor antici de imbinarea dintre mit si realitate. Trecand peste faptul ca, inca de la inceput, Roma a fost structurata ca un oras (conform legendei), lui Romulus atribuindu-i-se calitati de erou fondator, legislator si, la finalul vietii, calitatea divina, perioada regala a fost martora structurarii institutiilor romane - senatul si adunarea cetatenilor pe curii, comitia curiata. De asemenea, in conformitate cu Georges Dumèzil, primii patru regi ai Romei (Romulus, Numa Pompilius, Tullus Hostilius, Ancus Martius) reprezinta, in opinia sa, simboluri pentru categoriile sociale existente la populatiile indoeuropene - oratores, bellatores si laboratores.
   
Aceasta, pentru ca respectivii regi au introdus principalele elemente ale civilizatiei - religia si cultele (Romulus si Numa Pompilius), razboiul (Tullus Hostilius) si urbanizarea (Ancus Martius). in privinta urmatorilor regi, ei reprezinta "perioada etrusca" a istoriei romane si probabil marcheaza dominatia etruscilor asupra Romei. Trecand peste elementele de legenda ale epocii regale, probabil a existat o dominatie etrusca asupra Romei, manifesta atat in plan politic, cat si cultural (de exemplu, haruspicina, forma de divinatie practicata de catre etrusci si care consta in prezicerea viitorului prin cercetarea ficatului animalelor sacrificate).
   
O alta etapa importanta in istoria romana este reprezentata de epoca republicana (c. 510/509- 27 i. Hr.). La randul ei, epoca republicana poate fi subimpartita in doua: 1. Republica timpurie si clasica si 2. Republica tarzie (sau criza secolului I i. Hr.). Daca prima parte poate fi caracterizata prin evolutia Romei de la stadiul de cetate/oras stat la stat teritorial, datorita in primul rand expansiunii in peninsula italica si apoi in bazinul Mediteranei, criza secolului I i. Hr. (c. 133-27 i. Hr.) reprezinta o consecinta a mai sus-mentionatei expansiuni.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Roma - stat si societate". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSISTORIERomacursuri istorie
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...