Roma Antica

Incarcat la data: 15 Iunie 2013

Autor: yvonne s.

Pret: Gratuit

Numar pagini: 74

Tip fisier: zip

Marime fisier: 87 kb

Problema originilor Romei a fost una controversata. Sursele istorice, in special Titus Livius, Vergilius si mai tarziu Plutarh, pun accent pe rolul jucat de un personaj legendar, Romulus, descendent al lui Aeneas, eroul troian, in intemeierea Cetatii Eterne.

Sursele arheologice sustin partial legenda, in sensul ca exista atestata pe colina Palatin o prezenta umana in secolul al VIII-lea i. Hr. Aceleasi surse arheologice prezinta Latium ca pe o zona de tranzitie intre civilizatia etruscilor, aflata la nord, si cea a grecilor din sud. Pentru zona latina, secolele XI-IX prezinta cateva caracteristici, precum incinerarea in urne si un conservatorism cultural, remarcat in persistenta unor structuri arhaice si arhaizante intr-o societate cu un pronuntat caracter agricol si pastoral.

In secolul al IX-lea, are loc o concentrare a locuirii in centre fortificate si o deschidere a zonei spre influente externe, provenind atat din Etruria de sud, cat si din Campania. Se poate remarca faptul ca Latium reprezinta o regiune periferica, aflata in zona de contact dintre doua civilizatii, etrusca si greaca, fapt cu atat mai evident cu cat au fost descoperite importuri grecesti la Roma, constand in vase de factura geometrica (in Forum si Forum Boarium), sau imitatii ale acestora.

Influenta greaca a reprezentat un factor deosebit de important in definirea aristocratiei locale ca structura separata de “popor”, prin achizitionarea de bunuri materiale si tehnici culturale (precum cea a banchetului). Cu toate acestea, procesul de mai sus nu reprezinta acculturatie, ci mai degraba un proces constient de achizitionare a produselor provenind din lumea greaca, adaptate nevoilor aristocratiei latine.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Roma Antica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATEreferat roma anticareferat istorie