Kinetoterapia aparatului respirator

Incarcat la data: 27 Aprilie 2010

Autor: borleanu andreea

Pret: 80 credite

Numar pagini: 39

Tip fisier: zip

Marime fisier: 56 kb

1 (1 review)

In cadrul disfunctiei ventilatorii obstructive, caracteristica fundamentala este prezenta “sindromului obstructiv”, definit prin: cresterea rezistentei din caile aeriene la trecerea coloanei de aer. Teoretic, fenomenul obstructiv poate sa se localizeze oriunde de-a lungul cailor aeriene, de la nas la bronhiola respiratorie, acest lucru determinand diferentierea urmatoare: Sindrom obstructiv al cailor aeriene superioare(incluzand si traheea); Sindrom obstructiv al cailor respiratorii inferioare, de la bronhia principala la alveole.
       
O obstructie pe caile respiratorii poate fi strict localizata sau difuza, generalizata. Recuperarea kinetica se va adresa insa specific sindromului obstructiv difuz si nu proceselor obstructive localizate.

Obstructia cailor aeriene este determinate de factori foarte variabili, mergand de la cauze anatomice pana la cauze functionale.
   
Clasificarea cauzelor:
Factori parietali: Ingrosarea peretelui prin hiperplazie celulara si glandulara; Remanierea fibroasa a peretilor cailor aeriene; Atrofia peretilor bronhici; Spasmul musculaturii bronhice.
Factori din interiorul lumenului: Tulburari de secretie si structura ale mucusului; Edem al mucoasei.
Factori parenchimatosi: Alterarea parenchimului pulmonar,cu diminuarea retractiei elastice.  Sindromul obstructiv poate avea la baza unul sau mai multi factori cauzali, unii din ei fiind reversibili spontan sau sub tratament,altii insa fiind ireversibili, fiind necesara compensarea perturbarilor determinate, ei neputand fi tratati.
                                     
1.Tulburari ale aparatului mucociliar.
Hipersecretia de mucus mareste stratul de lichid, care la grosimi de peste 300 de micromi(normal 5-7 micromi) determina cresteri ale rezistentei la flux.
In aceste conducte cu secretii abundente se realizeaza fluxuri aeriene denumite: “flux inelar”(coloana centrala de aer inconjurata de pelicula groasa de lichid in continua agitatie); “flux nebulos”(coloana de aer care cuprinde picaturi de lichid dispersate in ea).

Crestera  vascozitatii mucusului este o alta cauza care determina fenomen obstructiv.
2. Bronhospasmul.
Poate apare prin : Mecanisme imune de tip antigen/anticorp Mecanisme neurogene mediate de vag Iritanti direct ai mucoasei.
Spasmul bronhic este foarte des incriminat in cadrul sindromului obstructiv.
Edemul mucoasei.
Poate apare ca rapsuns la reactia locala anafilactica sau in cadrul unui proces inflamator infectios sau de infiltratie celulara de tip inflamator in mucoasa si sub mucoasa.Edemul micsoreaza mult calibrul bronhic, determined cresteri importante ale rezistentei la flux.
Ingustarea dinamica din expiratie.
Este obstructia ce apare numai in expir datorita raportului presiunilor pleurale si intrabronhice cu instalarea punctului de egalizare presionala(PEP).

Obstructia dinamica din expir poate avea la baza modificari structurale ireversibile (retractia elastica scazuta sau colaborarea cailor mici prin atrofie) sau reversibile prin cresterea vitezelor de flux expirator.
Mecanismele reversibile ale sindromului obstructic, cu exceptia ultimului (obstructia dinamica din expir) pot fi prezente sau nu, in totalitate sau partial, in cadrul asa numitei “hiperreactivitati bronhice”, fenomen caracteristic astmului bronsic, dar frecvent intalnit si in BPOC, ca si in alergia cailor aeriene superioare sau virozelor respiratorii atat superioare cat si inferioare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Kinetoterapia aparatului respirator". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSKinetoterapieaparatul respiratordisfunctii
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan