Kinetoterapia in afectiuni reumatismale

Incarcat la data: 27 Aprilie 2010

Autor: borleanu andreea

Pret: 80 credite

Numar pagini: 71

Tip fisier: zip

Marime fisier: 78 kb

Obiectul de studiu al reumatologiei. Examenul clinic al bolnavului reumatic. Examenul clinic obiectiv al aparatului locomotor. Clasificarea bolilor reumatice. Generalitati referitoare la particularitatile reumatismelor inflamatoare, degenerative si abarticulare.

1. Examenul clinic al bolnavului reumatic

Reumatologia este o ramura a medicinei interne.
Notiunea de reumatism deriva de la grecescul „rheumamatismos”, care inseamna „a curge” (manifestarile articulare au caracter fluxionar.)

Bolile reumatice se caracterizeaza in principal, prin leziuni inflamatoare sau degenerative ale tesuturilor conjunctive ale articulatiilor sau ale tesuturilor periarticulare. Aceste boli au etiologie variata si evolutie cronica. Din punct de vedere clinic si terapeutic, bolile reumatice se deosebesc de manifestarile pseudoreumatice ale altor boli.

Stabilirea unui diagnostic precoce si corect precum si instituirea unui tratament adecvat sunt principalii factori de care depind, in mare masura, remisiunea sau stabilizarea procesului evolutiv al bolii, evitarea complicatiilor si a sechelelor invalidante, infirmitatea prematura a bolnavului. Un rol determinant in diagnosticarea unei boli reumatice, alaturi de examenul aparatului locomotor, il are examenul clinic complet al celorlalte aparate si sisteme, integrand astfel suferinta reumatica in contextul clinic general.

2. Examenul clinic obiectiv al aparatului locomotor

Examenul clinic obiectiv al aparatului locomotor se efectueaza prin inspectie, palpare si auscultatie, la care se adauga unele manevre specifice acestui aparat. Examinarea trebuie facuta intr-o camera mare, spatioasa, prevazuta cu un covor, pe care bolnavul sa poata sta si merge cu picioarele goale.

Pentru a obtine cele mai corecte date, examenul obiectiv al bolnavului reumtic trebuie efectuat dupa o anumita metodologie referitoare atat la topografia regiunilor articulare afectate, cat si la ordinea examinarii acestora.

Examninarea se va efectua atat in clinostatism, cat si in ortostatism. Bolnavul fiind in decubit dorsal, examinarea se face centripet in urmatoarea ordine: mainile, coatele, umerii, cutia craniana, fata si articulatiile temporomandibulare. Apoi, cu bolnavul sezand, se examineaza coloana cervicala, dorsala, sacrul si coccigele. Pentru anumite manevre se recomanda decubitul ventral.

Examenul obiectiv al membrului inferior se desfasoara centrifug: se incepe cu articulatia soldului, apoi genunchiul, glezna si piciorul. Examinarea se efectueaza atat in decubit dorsal, cat si ventral. In urmatoarea etapa se trece la examinarea bolnavului in ortostatism si in timpul mersului, cand se pot evidentia modificari ale membrelor inferioare si ale coloanei vertebrale.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Kinetoterapia in afectiuni reumatismale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSBOLNAVKinetoterapieexamen medicinaafectiuni reumatismale
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan