Comunicare interculturala

Incarcat la data: 05 Februarie 2011

Autor: marinescu patricia

Pret: 80 credite

Numar pagini: 93

Tip fisier: zip

Marime fisier: 109 kb

Ca domeniu distinct al stiintelor comunicarii si cercetare sistematica aplicata, comunicarea interculturala are o istorie relativ recenta, incepand cu cea de a doua jumatate a secolului XX, cand in SUA au fost  initiate studii si aplicatii privitoare la contactele dintre americani si indivizi sau grupuri apartinand unor culturi diferite de cea americana.

Obiectul de studiu al disciplinei comunicare interculturala exista din cele mai vechi timpuri ale istoriei si civilizatiei omenirii,  cand indivizi si grupuri din culturi diferite au interactionat, in diverse contexte si din diferite motive. In ce priveste cultura europeana, asemenea contacte au avut loc inca din Antichitatea greco-romana, fie sub forma unor schimburi economice, comerciale si implicit cultural-artistice, fie sub forma, mai agresiva, a razboaielor de cucerire de teritorii, populatii, culturi straine.

In aceste forme, contactele interculturale au continuat in epocile istorice urmatoare: in Evul Mediu cand, avand ca suport cultura greco-romana, care asimilase deja o serie de caracteristici, influente ale culturilor orientale, s-au conturat principalele caracteristici ale culturii europene moderne; in Renastere, cand a avut loc descoperirea „Lumii Noi” de catre conchistadorii spanioli si s-au pus bazele imperiilor coloniale de mai tarziu.

Daca in trecut  ocaziile si actele concrete de comunicare intre reprezentanti ai unor culturi diferite  implicau o relativ redusa parte a populatiei lumii, in epocile moderna si contemporana realitatile, situatiile, consecintele acestor procese de comunicare au crescut, in mod spectaculos, ca frecventa si complexitate. Acest lucru a fost si este posibil mai ales datorita progreselor stiintifice si tehnice din domeniul telecomunicatiilor, transportului si, nu in ultimul rand, datorita aparitiei si evolutiei „noilor media” din secolul XX: radioul, televiziunea, Internetul. Acestea au facut posibila acea societate planetara multiculturala, „The Global Village”, despre care vorbea Marshall McLuhan in  scrierile sale, devenite azi clasice pentru istoria teoriilor comunicarii media.

Prin intermediul mass-media, al celor audio-vizuale in mod special, ale caror transmisii prin sateliti acopera astazi practic intreg globul, oameni din cele mai indepartate parti ale lumii pot fi, in timp real si in acelasi momente, martori directi ai unor evenimente care se petrec oriunde in lume. La acesti factori ce favorizeaza comunicarea interculturala azi, se adauga fenomenul globalizarii, cu baza sa economica si implicatiile in toate sectoarele si domeniile vietii sociale, politice, culturale, precum si turismul.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Comunicare interculturala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COMUNICARECOMUNICARE INTERCULTURALAsuport de curs comunicare
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan