Conceptele de baza ale stilisticii

Incarcat la data: 04 Iunie 2010

Autor: iacob aura

Pret: 50 credite

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 24 kb

Sa cunoasca conceptele legate de norma: norma academica, norma stan-dard, norma textului etc.; Sa poata exemplifica stilul ca abatere de la norma stilul ca forma a mesajului, stilul ca dubla operatie de selectie si combinare a faptelor de limba; Sa inteleaga raportul dintre unitate si diversitate stilistica in limba ro-mana actuala; Sa inteleaga si sa poate exemplifica conceptul de  „efect stilistic” in cazul stilurilor nonliterare si in cazul stilului beletristic.

1. Norma si abaterea de la norma. Definirea  stilului s-a facut in trei mari directii, aparent opuse; acestea vizeaza atat stilul ca varianta functionala a unei limbi nationale, cat si stilul ca manifestare pertinenta a unicitatii unui text literar. Cele trei directii sunt:
– stilul este conformitatea la un corpus (ansamblu de texte, citabile, clasice);
– stilul este ornament;
– stilul este abaterea, este diferenta care defineste un idiolect (literar sau nu) (Hamon, 1974, p.114).
       
Dintre acestea, doar ultima definitia a avut o circulatie mai mare: prima si a doua definitie trimit la preceptele unei estetici literare clasice, intemeiate pe autoritatea exemplului si pe delimitarile intre registrele stilistice promovate de retorica tradi-tionala, centrata pe elocutio. Cea de-a treia posibilitate ridica insa problema prealabila a  normei: stilul definit ca abatere inseamna abatere in raport cu ceva, eventual cu o norma.
       
Orice constructie lingvistica, oricat de simpla, pune in evidenta necesitatea normelor: acestea sunt opera oamenilor, nu apartin naturii, care nu functioneaza potrivit normelor, ci legilor.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Conceptele de baza ale stilisticii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSlimba romanaconcepte de baza
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...