Dificultati ale analizei sintactice. Probleme controversate

Incarcat la data: 07 Mai 2010

Autor: iftimie monica

Pret: 80 credite

Numar pagini: 31

Tip fisier: zip

Marime fisier: 60 kb

Subiect inclus - subiect subinteles - subiect nedeterminat Desi, in general, in limba romana, pronumele de persoana I si a II-a cu functie de subiect nu se exprima, deoarece desinenta verbala poate indica singura ce persoana face actiunea, sunt si situatii cand exprimarea subiectului se impune. Pronumele personal cu functie de subiect este exprimat ori de cate ori intervine afectivitatea urmarindu-se fie reliefarea subiectului, fie folosirea lui in antiteze.

Exista alte trei tipuri de subiecte care sunt neexprimate. Acestea sunt:
Subiectul inclus este de persoana I si a–II-a (singular si plural), neexprimat, deoarece este cuprins in desinenta verbului-predicat.
Ex. Azi mergi la teatru.
      Sunteti foarte curajosi.
      Seara ne plimbam pe malul lacului.
in propozitiile date, subiectele sunt tu, voi, noi, incluse in desinentele verbelor mergi, sunteti, ne plimbam.

Subiectul subinteles este numai de persoana a III-a (singular si plural), fiind cunoscut din context, deoarece a fost exprimat intr-o propozitie anterioara.
Ex. Un om trecu in graba pe langa noi si ne saluta sfios.
Subiectul celei de-a doua propozitii (ne saluta sfios) este un om, adica subiectul primei propozitii, care nu mai trebuie reluat, deoarece se subintelege.

Subiectul nedeterminat  ne indica o persoana care face actiunea, dar arata ca actiunea poate fi atribuita oricarei persoane. Apare frecvent in limba vorbita.
Ex. Parca suna la usa. / Bate la usa. / Scrie in ziar. / Povesteau cum a fost. / Daca dai, nu ai. / Nu-i de ajuns sa vrei.
Subiectul predicateloir bate, scrie, povesteau este de persoana a–III-a, iar al predicatelor dai, ai, sa vrei este de persoana a-II-a.

CUPRINS

Dificultati ale analizei sintactice. Probleme controversate        3
I. Confuzii sintactice                                 5
   TEME                                        12                                                                  
II. Exprimarea unitatilor sintactice. Dificultati                14
    TEME                                        23
III. Dificultati in analiza sintactica a textului                    28
    APLICATII                                    28
    BIBLIOGRAFIE                                    30
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Dificultati ale analizei sintactice. Probleme controversate". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSlimba romanadificultatiprobleme C++analiza sintactica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan