Insemnari despre semiotica receptarii

Incarcat la data: 21 August 2010

Autor: cosmin-ionut

Pret: 80 credite

Numar pagini: 25

Tip fisier: zip

Marime fisier: 48 kb

In ultimele decenii s-a afirmat o schimbare de paradigma fata de disputele critice anterioare. Daca in mediul structuralist se acorda prioritate analizei textului ca obiect dotat cu caracteristici structurale proprii, descriptibilc cu ajutorul unui formalism mai mult sau mai putin riguros, mai nou discutia s-a orientat catre o pragmatica a lecturii.

Astfel, de prin anii '60 inainte, s-au inmultit teoriile despre cuplul Cititor-Autor, iar astazi pe linga narator si naratar, avem naratori semiotici, naratori extraficlivi, subiecti ai enuntarii enuntate, focalizatori, voci metanaratorii. precum si cititori virtuali, cititori ideali, cititori model, supercititori. cititori proiectati, cititori informati, arhicititori. cititori impliciti, metacititori si asa mai departe.

Desigur, nu toti acesti Autori si Cititori au acelasi statut teoretic: iar pentru a avea o harta completa a acestui peisaj de identitati si diferente, vezi Pugliatti 1985 (precum si Fcrraresi si Pugliatti).

In orice caz. orientari diferite, cum sint estetica receptarii, hermeneutica, teoriile semiotice ale cititorului ideal sau model, precum si "reader oriented criticism" si deconstructia au ales ca obiect investigarea nu atit a faptelor empirice ale lecturii (obiect al unei sociologii a receptarii), cit functia de constructie - sau de deconstructic - a textului. indeplinita de actul lecturii, vazut ca o conditie a realizarii insesi a textului ca atare.

Asertiunea subiacenta fiecareia dintre aceste tehnici este: functionarea unui text (fie el si non-verbal) se explica luind in considerare, pe linga momentul generator, sau in locul acestuia, rolul indeplinit de destinatar in timpul intelegerii, al actualizarii, al interpretarii lui, ca si modul in care textul insusi prevede aceasta participare.


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Insemnari despre semiotica receptarii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSReceptarealimba romana
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan