Introducere in poetica

Incarcat la data: 15 Aprilie 2010

Autor: simin claudia

Pret: 50 credite

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 19 kb

Obiectul Poeticii. Termenul Poetica poate fi considerat unul din acei termeni ce-„si cauta sensurile” (Eugen Simion); el  desemneaza orice teorie interna a literaturii care isi propune sa elaboreze categorii ce permit punerea in evidenta atat a  unitatii cat si a varietatii operelor literare (Oswald Ducrot si Tzvetan Todorov, Dictionnaire encyclopedique des sciences du language, Paris, Seuil, 1979: 106). Obiectul Poeticii este atat literatura reala cat si literatura posibila, adica acea proprietate abstracta care singularizeaza literatura, ceea ce Formalistii rusi numesc literaritate.


Poetica initial desemna acele tratate sau culegeri de precepte referitor la arta compozitiei (la inceput in versuri) sau privind conventiile si codurile care actioneaza in cadrul unui gen literar (ex. Aristotel, Poetica, Horatiu, Ars Poetica).


Poetica curind va desemna sistemul de coduri si norme pe care le initiaza o anumita scoala literara (ex. Poetica clasicismului/ a romantismului/ modernismului etc.).


Termenul Poetica se foloseste in mod curent pentru a desemna conceptia despre literatura si despre actul creator al unui scriitor.


1.3 Teoreticieni; scoli; curente. Aparenta polisemie a termenului se trage, din punct de vedere istoric, de la transformarile pe care le-au suferit Poetica lui Aristotel (334-330 i.e.n.). Aristotel a subliniat distinctia intre Techné rhétoriké-arta discursului in public-si Techné poiétiké-arta evocarii unor fapte imaginare.  Ulterior, opozitia dintre retorica si Poetica se sterge treptat (Hotatiu, Tacitus), ca in Evul Mediu, sa fie anulata complet, poeticienii devenind si retoricieni. Poetica lui Aristotel este tradusa in latina in 1498; prima editie in greceste apare in 1503; iar in italiana in 1550 in traducere integrala si comentata. intre 1498 si 1515 apar in Italia peste 50 de studii inspirate de Aristotel (ex. Scaligero, Poetica, 1561). in Franta, Boileau, pornind tot de la Aristotel, consfinteste principiul central al clasicismului francez, acela al verosimilului, in Arta poetica (1674). Poetica clasica, tragindu-si seva din Poetica lui Aristotel, este, in principal, normativa.Textul de mai sus reprezinta un extras din "Introducere in poetica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSINTRODUCEREPOETICAlimba romana
Comentarii

Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...