Istoria Literaturii Romane - Blaga - Paradigme ale Poeziei

Incarcat la data: 18 Mai 2010

Autor: marian

Pret: 80 credite

Numar pagini: 36

Tip fisier: zip

Marime fisier: 83 kb

Lucian Blaga a debutat cu Poemele luminii si volumul de aforisme si reflectii filosofice Pietre pentru templul meu, in anul 1919. inca inainte de editare, filologul Sextil Puscariu, profesor la Universitatea din Cernauti (in „Glasul Bucovinei”, nr. 49, 3/ 16 ian. 1919) a scris elogios despre tanarul poet. A urmat articolul de intampinare al lui N. Iorga Randuri pentru un tanar, in „Neamul romanesc” (nr. 88, 30 apr. 1919), imediat dupa aparitia volumului. N. Iorga vede in tanarul poet un dar providential venit din Ardealul de curand alipit la trupul tarii. Textul fixeaza starea de receptare extrem de favorabila de care se bucura tanarul debutant in mediile literare romanesti, de care el era insa aproape strain.

In anul urmator, cele doua volume sunt reeditate la Bucuresti, la Editura „Cartea Romaneasca” si vor fi distinse cu Premiul „Gh. Adamachi” al Academiei Romane.
        
Debutul lui Lucian Blaga e insotit de un succes fulminant, de tip "exploziv''', cum a fost definit. Nimeni din cei aproximativ douazeci de semnatari de cronici si recenzii nu-l contesta. Printre acestia: I. Agarbiceanu, N. Davidescu, Ovid Densusianu, D. Botez, Ion Vinea, iar ceva mai tarziu Ion Breazu (1926) si Octav Şulutiu (1930).
Urmeaza insa o domolire a entuziasmului, dupa aparitia piesei Zamolxe. Mister pagan si a volumului de poeme Pasii profetului, ambele publicate in anul 1921, care nu se mai bucura de o primire la fel de buna. O explicatie ar ca formula expresionista moderna adoptata de Blaga vine in conflict cu gustul epocii, traditionalist, dominat inca de samanatorism, mai ales in Ardeal.

CUPRINS

Lucian Blaga si contemporanii lui………………………...............3
Poetica visului..................................................................................7
Teopoetica unor simboluri crestine in poezia lui L. Blaga.............11
Numiri si atribute ale fiintei lui Dumnezeu in poezia lui L.Blaga..21
Credinta si iubire.............................................................................31
BIBLIOGRAFIE.............................................................................33
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istoria Literaturii Romane - Blaga - Paradigme ale Poeziei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSBLAGAlimba romanaparadigmeistoria literaturii
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan