Literatura romana in perioada 1900-1945

Incarcat la data: 28 Ianuarie 2010

Autor: necunoscut

Pret: 100 credite

Numar pagini: 146

Tip fisier: zip

Marime fisier: 176 kb

5 (1 review)

Dupa momentul Cosbuc, de la sfirsitul sec. al XIX-lea, in Transilvania, urmeaza momentul Goga, care prin volumul din 1905 se asaza in prim-planul poetilor. Literatura romana intra intr-o zodie fasta, dupa anul Sadoveanu (1904). Ascendentii poetului din Rasnari sunt preoti (tatal si cei din linie materna). Liceul maghiar din Sibiu. Filosofie si Litere la Budapesta.

Deput in 1898 cu versuri: „Revista ilustrata” de la Reteag a folcloristului Ion Pop Reteganu. Publica apoi repede la „Familia” (Oradea), „Tribuna” si „Tribuna literara” din Sibiu. Din iulie 1902, cand apare la Budapesta „Luceafarul” publica semnand cu numele adevarat (pseudonimele sale:  Nic. Octava, Othmar,  Ion Codru etc.)

Va deveni curand tribunul, poetul angajat, revoltat. Coarda sociala, nationala vibreaza. Pentru  Goga taranul e un „chinuit al pamantului”, arta nu trebuie sa ocoleasca durerile vietii, iar poetul trebuie sa fie „un luptator, un deschizator de drumuri, un mare pedagog al neamului din care face parte, un om care filtreaza durerile poporului prin sufletul lui si se transforma intr-o trambita de alarma” (Vezi Fragmente autobiografice). Istoria si realitatea se topesc in discursul sau. A intentionat sa faca „in versuri monografia sufleteasca a unui sat din Ardeal cu toate figurile si toata culoarea lui.”

Viata morala si tragica a satului transilvan la crucea a doua secole, sat dominat de straini. Idealul este de libertate si demnitate nationala. Tabloul se arata atoatecuprinzator: ambianta familiala, decorul general (clacasi, dascali exemplari, Laie Chiorul „cantaret din patru strune”), biografie colectiva unde „jalea patimirii” coexista cu revolta. Iorga observase (in „Samanatorul”, 1905) ca este „unul din poetii nationali”. Un profet a carui fraza limpede potenteaza prin repetitie adevaruri adanci, dureroase si evidente. Se indentifica total cu cei „osanditi sa planga si sa taca”, declarandu-se „cantaretul celor fara nume” (O raza).

Jalea din confesiunea patetica Noi creste din mii de voci intr-o polifonie nascuta din intreg spatiul transilvan.
Poezia, dialogica, da impresia ca ne aflam intr-un imens amfiteatru antic, fiecare rostire este scandata, simbolic, de o alta voce.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Literatura romana in perioada 1900-1945". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSPERIOADAgeorge cosbucoctavian gogalimba romana
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...