Motivul Zburatorului in Literatura

Incarcat la data: 29 Ianuarie 2010

Autor: Marius

Pret: 50 credite

Numar pagini: 16

Tip fisier: zip

Marime fisier: 26 kb

Raporturile dintre literatura si mit sunt de o deosebita complexitate.Relatia mit – literatura, plasata in orizont ontologic,deschide cai de intelegere a modalitatilor prin care omenirea „ fiinteaza” si „se manifesta” , nu in planul realitatii fizice( biologice), ci in acela al „existentei” spirituale, plan definitoriu pentru statutul antic al omului
  
„ Mitul este de esenta religioasa, reprezentind legatura cu sacrul, este metaforic, dar legat de o realitate concreta – istorica pe care o exprima, este un eveniment al culturii cultice, dind sens unei viziuni cosmice si existentiale, este o sursa de valori, dar nu e doar o imagine, o fictiune, ci o revelatie primordiala, un raspuns la intrebarile esentiale ale omului, un model exemplar al trairilor, al comportamentului uman. inainte de a fi privit, reprezentat sau istorisit, mitul este trait.”
  
Mitul infatiseaza modele pentru comportarea omeneasca si prin insasi aceasta, ofera existentei semnificatie si valoare. Functia de model a mitului este mult atenuata in societatea moderna, ea fiind valabila, in primul rind, in societatile arhaice si primitive. Miturile au trei aspecte de baza: istoria, transformarea si, desigur, universul.
  
Actualizarea mitului prin ritual este o lege a mentalitatii mitice. Nu se poate indeplini un ritual daca nu i se cunoaste originea, adica mitul care povesteste cum ritualul a fost indeplinit pentru prima oara. Ritualul e, deci, o forma de traire a mitului. Traind mitul, omul iese din timpul profan, istoric si patrunde in timpul sacru, primordial .Orice noua reactualizare ritualica a unui mit inseamna o revenire la origini si o confundare cu natura. Mitul este inzestrat cu putere sacra si aceasta putere se transmite particularitatilor la ritual, care revin periodic nu doar la originea lucrurilor, ci si la o noua putere de a le stapini.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Motivul Zburatorului in Literatura". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSLITERATURAmitul pesteriilimba romana
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan