Oralitatea

Incarcat la data: 04 Iunie 2010

Autor: iacob aura

Pret: 50 credite

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 32 kb

4 (1 review)

Sa cunoasca principalele caracteristici lingvistice derivand din situatia de comunicare orala; Sa poata deosebi intre diferitele variante ale stilurilor conversationale; Sa poata deosebi intre aspectele dialectale, familiare si argotice ale lim-bii romane; Sa cunoasca principalele caracteristici ale argoului romanesc.

1. Oralitate si comunicare. Oralitatea nu reprezinta propriu-zis un palier stilistic al limbii, ci o dimensiune a realizarii limbii in situatii diverse de comunicare. Mai mult, exista un consens printre lingvistii care vorbesc de o precedenta si, in consecinta, de un prestigiu incontestabil al limbajului oral in raport cu cel scris.
     
Vorbind despre necesitatea de a delimita aspectele orale, aspectele dialectale si pe cele populare de limba standard, Magdalena Vulpe preciza ca distinctia oral / scris vizeaza canalul de transmitere a mesajului, in timp ce palierele dialectal, popular si standard dau indicatii asupra capacitatii de circulatie a faptelor de limba, calificand elementele codului lingvistic (1980 : 29-30). 

Asa se explica de ce o serie de trasaturi ale oralitatii nu sunt specifice unei limbi anume, asadar nici limbii romane, ci deriva din insesi conditiile in care se realizeaza comunicarea. Exista stiluri functionale care se actualizeaza de regula in varianta orala (limbajul popular), iar altele – stilul juridic (inclusiv limbajul administrativ), in varianta scrisa. Chiar daca este, in principiu, dificil de realizat, distinctia dintre nivelul oral si cel popular trebuie pastrata.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Oralitatea". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSlimba romana
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...