CURS LIMBA ROMANA: ETNOGENEZA

Incarcat la data: 05 Noiembrie 2008

Autor: Claudiu Baltazar

Pret: 50 credite

Etnogeneza Cercetarile lingvistice au demonstrat de multa vreme caracterul romanic al limbii romane, cu alte cuvinte originea ei latina. Limba romana este mostenitoare directa a limbii latine: se poate spune, intr-u anumit sens, ca limba romana este latina vorbita in zilele noastre in tinuturile locuite de romani, dupa cum franceza este latina vorbita azi in Franta, spaniola in Spania, etc.. Limba romana prezinta, cum e si firesc, numeroase asemanari cu celelalte limbi romanice: franceza, italiana, spaniola, portugheza, dalmata (o limba azi disparuta, care se vorbea pe coasta de rasarit a Marii Adriatice). Exista insa si trasaturi care deosebesc limba romana de aceste limbi: aceste particularitati au putut fi bine stabilite de specialisti si studiul lor arata ca limba romana nu s-a putut forma la sud de Dunare in Peninsula Balcanica. Cum se explica atunci o serie de cuvinte acre exista si in limba romana si in limba albaneza, cuvinte ca mal, mazare, viezure, etc.? Ele nu sunt altceva decat ramasite ale limbii traco-dacice, pe care le-au mostenit atat romana, cat si albaneza, independent una de lata. De altfel, daca romana s-ar fo format pe acelasi teritoriu, rezultatul ar fi fost doua dialecte ale aceleiasi limbi si nicidecum doua limbi atat de deosebite. Initial, limba romana a avut un aspect unitar in teritoriile unde ea s-a format, adica in Dacia si Moesia, iar mai tarziu au aparut dialectele cunoscute pana astazi: daco-roman (in nordul Dunarii), aroman, meglenoroman si istoroman (toate in sudul fluviului). Se constata totodata ca cele mai veci cuvinte slave patrunse in limba romana sunt de caracter sud-slav, adica bulgar, si ca ele n-au suferit anumitre prefacei caracteristice numai cuvintelor mostenite din limba latina. Deci limba in care s-au produs aceste transformari nu mai poate fi socotita latina si cum cele mai vechi influente bulgare nu sunt anterioare secolului al IX-lea, rezulta ca limba latinaa evoluat pana la stadiul de romana comuna si ca acest proces s-a incheiat in secolul al VIII-lea. Fenomenul analog de separare a limbilor romanice apusene, se dateaza cam in acelasi timp, adica pe durata secolelor VII-VIII. Influentele slave, asadar n-au exercitat asupra limbii latine populare, ci asupra limbii romane, si ele nici n-au reusit sa-i modifice structura care a ramas in esenta latina. Aceste influente i-au imbogatit lexicul si au determinat anumite modificari de ordin fonetic. Cum elemente slave s-au grefat pe o structura preexistenta, ele nu au avut un rol secundar in raport cu elemtele de baza dacic si roman. Se poate conchide, deci, ca procesul de formare a poporului roman si a limbii romane s-a desfasurat de-a lungul unei considerabile perioade de timp pe teriotoriul de astazi a Romaniei in doua etape principale: mai intai romanizarea dacilor si apoi transformarea treptata a latinei vorbite intr-o limba romanica, romana comuna, ea insasi in mare parte diferita de infatisarea limbii romane din evul mediu.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "CURS LIMBA ROMANA: ETNOGENEZA". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan