Istoria literaturii latine - volumul I

Incarcat la data: 30 Martie 2012

Autor: mihaila simona

Pret: Gratuit

Numar pagini: 191

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1904 kb

Literatura latina s-a inscris, fara indoiala, printre cele mai bogate literaturi produse vreodata pe continentul european. Chiar daca s-a invederat ca mai putin originala si mai putin viguroasa decat literatura greaca antica, care s-a manifestat in cadrul celei mai stralucite culturi spirituale create vreodata pe continentul nostru. La o prima abordare, literatura latina ni se prezinta ca un ansamblu masiv, echilibrat, calm, dar strabatut uneori de fiorii unei pasiuni autentice, de efervescenta multipla, invesrnintata in numeroase umbre, insa strabatuta si de un umor suculent.

De fapt, aceasta viziune, deci viziunea noastra actuala asupra literaturii latine poate fi eronata. De ce? Pentru ca in orice caz ea este in mare masura deformata de stadiul actual al cunostintelor noastre de literatura latina, de starea textelor latinesti pe care le posedam. Imaginea noastra despre literatura latina ar fi oricum alta, daca am dispune de totalitatea productiilor literare romane. Intr-adevar, nu ni s-a conservat decat o minoritate a operelor latinesti produse in antichitate, caci majoritatea textelor literare create de romani s-a pierdut. Ele au disparut candva spre sfarsitul antichitatii sau in Evul Mediu.

Fie nu au fost copiate, fie au fost distruse in cursul unor incidente oarecare. Ajungea ca un nobil sa asalteze si sa incendieze o manastire, pentru ca opere literare antice de valoare sa dispara fara urme. Au disparut astfel discursuri, opere istorice, indeosebi poeme etc. in multe cazuri nu ne-a ramas decat numele autorului, in altele nici macar atat. Truda filologilor moderni a izbutit uneori sa stabileasca doar existenta unor opere literare, din care nu ne-a ramas nimic: nici texte, nici titlu, nici numele autorului.

De fapt, in conditiile inexistentei tiparului, operele literare erau copiate de mana de scribi specializati si apoi puse in vanzare in librarii. In anumite cazuri, 'tirajele" erau destul de mari, iar la Roma exista pana si un cartier al librariilor, unde amatorii de carte se intalneau nu numai pentru a cumpara cartile ci si ca sa poarte lungi discutii intre ei. Textele literare erau cautate chiar in provincii. De altfel, existau si anticariate, in care puteau fi achizitionate exemplare uzate pentru cativa bani. In Evul Mediu, din care provine marea majoritate a manuscriselor literare, textele latinesti, cum de fapt am semnalat mai sus, erau copiate de mana in manastiri, care guvernau de fapt dezvoltarea culturii si a invatamantului.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istoria literaturii latine - volumul I". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs literatura latinaliteratura universala
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...