Curs Repere istorice in evolutia managementului

Incarcat la data: 10 Noiembrie 2009

Autor: Florea Ana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 23

Tip fisier: zip

Marime fisier: 81 kb

5 (1 review)

Evolutia managementului pe plan mondial
Desi este o stiinta relativ tanara, insumand aproximativ un secol "vechime", stiinta managementului a avut un impact deosebit asupra dezvoltarii societatii umane, contribuind direct/indirect la cresterea productivitatii in diverse sectoare, acest lucru reflectandu-se mai intai in sectorul productiei, iar ulterior in cel al serviciilor.  incepand cu 1776 si Adam Smith, putem discuta de preocupari permanente pentru imbunatatirea metodelor/proceselor de productie in cadrul firmei industriale, preocupari ce ulterior se vor regasi in domeniul a ceea ce numim astazi management.

Trebuie sa recunoastem insa ca impactul managementului a fost mai evident in tarile Occidentale si relativ mai modest indeosebi in perioada 1950 - 1989 in fostele tari cu economie centralizata. In lucrarea sa fundamentala, acum peste 50 de ani, Peter Drucker spunea ca managementul s-a impus rapid ca o noua institutie esentiala si ca un eveniment central in istoria moderna; "doar rareori in istoria umanitatii o noua institutie s-a dovedit atat de repede a fi indispensabila; si in putine cazuri o noua institutie a aparut cu atat de neinsemnata opozitie, tulburare sau controverse cum s-a intamplat in cazul managementului."  Indiscutabil, credem noi, aprecierea formulata de Drucker s-a confirmat pe deplin, din anii '50 si pana in prezent, iar rolul managementului in dezvoltarea sociala se va accentua si mai mult in deceniile ce vor urma; teoria actuala in management ofera sute de concepte/modele cu privire la cresterea eficientei in economia reala, urmand ca practica si timpul sa "filtreze" aceste dezvoltari teoretice, unele dintre ele impunandu-se ca principii, reguli si proceduri de organizare moderna a afacerilor. in sinteza grafica ce urmeaza sugeram o prima "imagine" a evolutiei managementului pe plan mondial incepand cu 1900 si pana in prezent.


Devansand problematica managementului romanesc, fata de care suntem direct interesati, remarcam ca institutia managementului este astazi mai necesara si mai solicitata decat oricand ca factor de sprijin - in cadrul "civilizatiei de Est"; intre diverse tari europene ce au reconsiderat rolul managementului, atat in plan teoretic cat si practic, sperandu-se intr-o contributie majora a acestui factor la construirea unei noi societati se afla si Romania, indeosebi dupa aderarea la UE si pe fondul accentuarii competitiei intra-comunitare intre toti "actorii" economici. In cazul Romaniei, desi preocuparile fata de stiinta managementului s-au manifestat inca din perioada in care se cristalizau ideile lui F.W. Taylor si H. Fayol (1900), perioada economiei centralizate (1948-1989) a echivalat cu un regres sub aspectul aplicarii managementului.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Repere istorice in evolutia managementului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook