Cultura si comportament organizational

Incarcat la data: 08 Ianuarie 2013

Autor: Bivolaru Delia

Pret: Gratuit

Numar pagini: 129

Tip fisier: zip

Marime fisier: 313 kb

Cursul isi propune abordarea conceptelor, teoriilor si practicilor privind cultura si comportamentul organizational. Studiul culturii organizationale vizeaza conceptele fundamentale din perspectiva psiho-sociologica si aplicatiile lor in managementul resurselor umane. Pe de alta parte, cursul pune in valoare modelele culturale contemporane, in masura sa inspire sau sa declanseze schimari organizationale, atitudinale si comportamentale.
    
Cultura manageriala este prezentata atat in contextul culturii organizationale, cat  si al celor nationale, pentru a forma aptitudini legate de dezvoltarea potentialului resurselor umane. Studiul de fata este corelat cu procesele legate de globalizare si, in mod particular, cu problematica grupurilor eterogene din punct de vedere cultural.
Comportamentul organizational (organizational behaviour) acopera o plaja larga de activitati: cunoasterea si satisfacerea nevoilor angajatilor, intelegerea dinamicii de grup, acceptarea si respectarea diferentelor dintre oameni si a valorilor culturale cu care acestia vin in organizatie si alte activitati manageriale.

Intemeietorul conceptului de comportament organizational a fost Fritz Roethlisberger care, impreuna cu Elton Mayo, a identificat natura relatiei dintre comportamentul individual si comportamentul de grup si influenta acesteia asupra productivitatii muncii. Prima lor constatare (studiul Hawthorne) a fost legata de importanta relatiilor sociale (informale), care s-au dovedit a fi mai importante chiar decat sistemul de salarizare. impotriva oponentilor „scolii relatiilor umane“, al carui reprezentant de prima mana ramane Elton Mayo, abia in 1957 conceptul privind comportamentul organizational a fost recunoscut de teoreticieni prin programele de doctorat in domeniu pe care au inceput sa le promoveze in cateva universitati americane.

Domeniul de cercetare al comportamentului organizational este multidisciplinar; el se afla la granita sociologiei, psihologiei, antropologiei, economiei, dreptului muncii si ergonomiei – ea insasi un domeniu de granita.

Macro-comportamentul organizational, cu origini in lucrarile lui Max Weber, Karl Marx sau Herbert Simon este mai apropiat de sociologiei. Micro-comportamentul organizational, preocupat de comunicare, motivare, invatare, atitudini, dinamica grupurilor, leadership sau dinamica conflictelor, se legitimeaza din surse psihologice. Desi aria comportamentului organizational pare atat de vasta incat creeaza iluzia inconsistentei, ea reprezinta totusi liantul fara de care organizatiile nu pot supravietui si nu se pot dezvolta.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cultura si comportament organizational". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs managementcultura organizationala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan