Managementul resurselor umane

Incarcat la data: 27 Octombrie 2011

Autor: gaabry_ella

Pret: Gratuit

Numar pagini: 26

Tip fisier: zip

Marime fisier: 76885 kb

Consideratii privind resursele umane si rolul lor in succesul organizatiilor

In contextul societatii actuale romanesti, al unei economii in dezvoltare, marea majoritate a managerilor/intreprinzatorilor motiveaza esecul in afaceri in principal prin gestionarea improprie a resurselor financiare ale organizatiei; putini sunt cei ce realizeaza ca esecul ar putea fi determinat de deficiente in gestionarea resurselor umane, a motivarii salariatilor etc.

 

In legatura cu aceasta problema, Nasbitt si Aburdene  mentioneaza ca „in noua societate informationala, capitalul uman a inlocuit capitalul financiar, ca resursa strategica”. in prefata cartii „Human Resource Management” , Milkovich si Boudreau  afirma ca resursele umane au ajuns in sfarsit in atentia decidentilor, a sefilor de companii, a directorilor; in sensul cel mai general putem spune ca resursele umane preocupa astazi CEO si top-managementul companiilor.

 


10.1.1. Definirea resurselor umane
Definitiile intalnite in literatura de specialitate care abordeaza resursele umane, adica salariatii/angajatii firmei, sunt diverse (Drucker argumenteaza pe larg despre distinctia dintre salariati si angajati, in sensul ca exista mii de organizatii non-lucrative, care se bazeaza pe munca unor voluntari, ce nu sunt platiti pentru munca depusa; noi vom pune accentul pe conceptul de salariati/angajati);  ideea de baza in abordarea acestui subiect este ca factorul uman are un rol creator in succesul organizatiei, ca numai salariatii sunt cei care pot sa puna in valoare alte resurse ale firmei (resurse materiale, resurse financiare si informatia).

 

Intelegem ca sintagma cea mai completa pentru „salariati si/sau angajati” ai unei organizatii este cea de „capital uman”; orice angajat full-time sau part-time are si calitatea de salariat, atunci cand nu lucreaza voluntar, insa reciproca afirmatiei este extrem de relativa; pe masura ce se extinde recursul la retele de computere este posibil ca, in organizatiile care invata, 2/3 sau mai mult din totalul capitalului uman folosit sa fie dat de salariatii contractuali.

 


Intre diverse abordari reprezentative, amintim urmatoarele definitii cu privire la resursele umane:
• in ansamblul diverselor resurse la care apeleaza organizatia, oamenii/salariatii “reprezinta o resursa comuna si totodata, o resursa cheie, o resursa vitala, de azi si de maine, a tuturor organizatiilor, care asigura supravietuirea, dezvoltarea si succesul competitional al acestora”.
• Resursele umane sunt persoanele/salariatii dintr-o organizatie “care isi aduc o importanta contributie la indeplinirea obiectivelor” pe care si le-a propus firma pentru un interval de timp dat.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Managementul resurselor umane". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MANAGEMENTOrganizatiiresurse umane
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan