Managementul serviciilor publice: concept, caracteristici, principii

Incarcat la data: 08 Iunie 2010

Autor: enache marian

Pret: 80 credite

Numar pagini: 69

Tip fisier: zip

Marime fisier: 133 kb

Managementul public reprezinta ansamblul proceselor si relatiilor de management, bine determinate, existente intre componente ale sistemului administrativ, prin care, in regim de putere publica, se aduc la indeplinire legile si/sau se planifica, organizeaza, coordoneaza, gestioneaza si controleaza activitatile implicate in realizarea serviciilor care satisfac interesul public.


Din definitie desprindem urmatoarele caracteristici:


-    Managementul public reuneste un ansamblu de procese si relatii de management, care apar intre componentele sistemului administrativ;


-    Obiectivul managementului public este satisfacerea interesului public, prin crearea unui cadru institutional corespunzator, care sa permita aplicarea actelor normative, ceea ce inseamna si adoptarea de acte normative cu forta juridica interioara, legi sau, dupa caz, decrete, hotarari, regulamente de organizare sau realizare efectiva a serviciilor publice;


-    Procesele desfasurate in sectorul public sunt atat procese de management, cat si de executie;


-    Relatiile de management din institutiile publice reprezinta raporturile care apar in sistemul administrativ. in administratia de stat, acestea se realizeaza in regim de putere publica, adica prin intermediul prerogativelor, acordate de Constitutie (si putere publica general atunci cand acesta este in conflict cu interesul particular).


Prin urmare, managementul public este o disciplina specializata care are ca obiect cunoasterea proceselor si relatiilor de management din administratia publica in toata complexitatea lor, in vederea formularii de principii si legitati pentru perfectionarea permanenta a organizarii si functionarii structurilor administrative, in functie de valorile puterii politice, de necesitatile economico-sociale, de gradul de inzestrare tehnica, de nivelul general de cultura si civilizatie etc., cu scopul realizarii unor servicii publice eficiente, corespunzatoare nevoii sociale generale si satisfacerii interesului public.1.2. Caracteristici ale managementului publicMultidimensionalitatea managementului public atrage, in mod evident, o serie de caracteristici, care contribuie la o buna intelegere a continutului acestuia (vezi figura nr. 1. Caracteristici ale managementului public).


1.    Caracterul integrator. Managementul public studiaza procesele si relatiile de management din administratia publica, cu scopul fundamentarii solutiilor de perfectionare si rationalizare a sistemului administrativ.


Managementul public studiaza, in esenta, modul de conducere a institutiilor publice dintr-o societate, in sensul larg al termenului, integrand elemente din toate domeniile vietii sociale: invatamant, administratie, asistenta sociala etc.


2.    Caracterul politic. Managementul public este un domeniu al managementului influentat de factorul politic. Acest aspect este evident, deoarece nu pot fi identice scopurile urmarite de reprezentantii administratiei publice in state cu regimuri politice diferite.Textul de mai sus reprezinta un extras din "Managementul serviciilor publice: concept, caracteristici, principii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSMANAGEMENTprestatoare de servicii
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan