Ocuparea fortei de munca

Incarcat la data: 15 Februarie 2010

Autor: marian

Pret: 50 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 28 kb

3 (2 review-uri)

In prezent, in literatura de specialitate, pentru a desemna politicile (masurile) aplicate de autoritati, ca si de organizatii private sau nonguvernamentale, pentru a creste gradul de ocupare si a reduce dimensiunile si efectele somajului se utilizeaza sintagmele de politici de ocupare sau politici de diminuare si combatere a somajului. Cele doua tipuri de politici pot fi considerate ca sinonime, pentru ca o politica de ocupare a fortei de munca inseamna implicit si o politica de combatere a somajului, si invers.

De altfel, se vehiculeaza tot mai des o sintagma care unifica cele doua tipuri de politici, si anume „politica de ocupare si de combatere a somajului”.  Politicile de ocupare reprezinta un ansamblu de masuri elaborate de stat pentru a interveni pe piata muncii in scopul stimularii crearii de noi locuri de munca, al ameliorarii adaptarii resurselor de munca la nevoile economiei, diminuandu-se astfel dezechilibrele, disfunctionalitatile de pe piata muncii.

Politicile de ocupare sunt:
-    politici pasive;
-    politici active.

Politicile pasive de ocupare tin seama de faptul ca nivelul ocuparii este determinat de conditiile generale din economie si pun accentul pe protectia somerilor, indeosebi prin indemnizatia de somaj si pe convingerea unor persoane active sa se retraga de pe piata muncii. Dintre masurile de politica pasiva de ocupare relevam pe cele mai semnificative:
-    reducerea duratei muncii;
-    diminuarea varstei de pensionare;
-    cresterea perioadei de scolarizare obligatorie;
-    sporirea numarului locurilor de munca cu program zilnic redus si atipic;
-    descurajarea activitatilor salariale feminine;
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Ocuparea fortei de munca". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSENGLEZAmunca in echipa
Comentarii

Este excelent